Autoritățile din Ciprul de Nord sunt aproape gata să înceapă redeschiderea orașului Varosha, o fostă stațiune care a fost abandonată după invazia turcă a Ciprului din 1974 și care se află în imediata apropiere a Liniei Verzi, care separă Republica Cipru, recunoscută la nivel internațional și autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.
Anunțul a fost făcut vineri de către premierul din Ciprul de Nord, Ersin Tatar, citat de site-ul agenției de presă Reuters.
Oficialul a declarat că redeschiderea localității va aduce beneficii economiei locale, în special prin prisma comerțului și turismului.
Varosha, în fapt o suburbie a orașului Famagusta, a fost un „oraș-fantomă” după invazia Turciei din 1974, eveniment care a dus la divizarea insulei din Mediterana de Est în două părți, una greacă și una turcă, separate de Linia Verde propusă de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Fosta stațiune a fost închisă începând cu 1974, doar Armata turcă având dreptul de a intra în Varosha.
Reuters notează că cel mai probabil decizia va produce furie în rândul ciprioților greci, în contextul în care 39.000 dintre aceștia au locuit în Varosha înainte de a fi nevoiți să se retragă în 1974, după invazia turcă.
Varosha a devenit un punct fierbinte în disputa dintre ciprioții greci și cei turci. Înconjurată de un gard, fosta stațiune este în prezent plină de moloz și de cactuși, scrie Reuters.
„Varosha va fi redeschisă cu siguranță. Direcția valului s-a schimbat, o nouă pagină a fost scrisă. Ciprul de Nord va deveni mai puternic prin deschiderea orașului pentru turism”, a spus Tatar.
Oficialul nu a precizat, însă, un termen pentru redeschiderea stațiunii.
„Varosha se află pe teritoriul Republicii Turce a Ciprului de Nord. Nimeni nu ne-o poate lua. Noi mergem pe drumul nostru. Inventarul este aproape gata și suntem în faza de redeschidere”, a spus premierul Ciprului de Nord.
În luna februarie, oficiali din Turcia și din Ciprul de Nord au vizitat Varosha, ceea ce a reprezentat cel mai important pas referitor la redeschiderea orașului-fantomă din 1974 și până în prezent.
Ciprioții greci trăiesc în sudul insulei, într-un teritoriu care face parte din Uniunea Europeană. Mai multe încercări la nivel internațional de a promova dialogul între cele două părți nu au avut efectele dorite, iar descoperirea unor resurse energetice în largul insulei a complicat și mai mult situația din Cipru.