Profesorul Rafila spune ce categorii de români ar trebui să fie vaccinate primele împotriva coronavirusului: „Probabil o să existe o prioritizare”

Profesorul Rafila spune ce categorii de români ar trebui să fie vaccinate primele împotriva coronavirusului: „Probabil o să existe o prioritizare”
Profesorul Rafila: Am speranța că virulența SARS-CoV-2 va scădea în timp și va produce infecții ușoare
Publicat: 23/08/2020, 17:45
Actualizat: 06/04/2021, 16:34

Medicul Rafila consideră că odată ce va ajunge un vaccin împotriva coronavirusului în România, acesta va trebui să fie administrat mai întâi în rândul persoanelor vulnerabile, al personalulului medical și al personalului din serviciile esențiale pentru funcționarea țării, iar apoi la restul cetățenilor. Reprezentantul României la OMS nu consideră că vaccinarea anti-Covid va trebui să fie obligatorie.  
Profesorul Rafila spune că există posibilitatea dezvoltării unor tipuri de vaccin care vor acționa diferit la mai multe categorii de vârste.

„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin. Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare. În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24. 

Rafila: Agenția Europeană a Medicamentului nu va aproba în regim de urgență decât un vaccin care va fi absolut sigur

Pentru că suntem în Uniunea Europeană, cel mai probabil vom primi doze de vaccind, așa cum am primit și o cantitate importantă de Remedesivir, spune medicul Rafila.

„Norocul nostru că suntem în UE și, așa cum am primit o cantitate importantă de Remdesivir din partea UE ca să putem trata cazurile grave de infecție, probabil că același mecanism în cadrul Uniunii va funcționa și pentru vaccin. Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare încât să facă posibilă – auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze. În Europa există trei companii care dezvoltă acest vaccin, mai există câteva companii în SUA. În ceea ce privește vaccinul din Rusia nu știu să fi existat discuții până nu primește un aviz referitor la siguranță și la eficacitate. Agenția Europeană a Medicamentului nu va aproba în regim de urgență decât un vaccin care va fi absolut sigur”, a mai arătat Rafila.

Alexandru Rafila: Nu cred că va fi un vaccin obligatoriu

Reprezentantul României de la OMS consideră că vaacinarea ar trebuie să fie opțională și nu obligatorie, iar strategia de comunicarea a vaccinului trebuie făcută cu mare grijă, în contextul aparației mai multor teorii ale conspirației.

„Nu cred că va fi un vaccin obligatoriu. Și-așa există reticență, există destul de multe discuții referitoare la originea acestei boli. Există tot felul de teorii care avansează chiar ideea că, odată cu apariția acestei infecții erau deja pregătite și vaccinurile într-un depozit uriaș, de unde urmează să fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodează încrederea publică și cred că trebuie foarte mare atenție și în ceea ce privește strategia de comunicare în ceea ce privește vaccinarea”, a avertizat medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
Conducerea Dacia, decizie fără precedent. Cum va fi afectat modelul Spring
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Avion deviat pe aeroportul Kennedy. Motivul este revoltător
×