Ludovic Orban le atrage atenția social-democraților că orice demers pentru continuarea procedurii privind moțiunea de cenzură este neconstituțional, până la momentul în care judecătorii CCR vor da o decizie la cererea Executivului de soluționare a existenței unui conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern. Liderul liberal solicită PSD să oprească procedura, dar precizează că între timp echipa de negociere a PNL înființată va discuta cu fiecare parlamentar în parte pentru a susține punctul de vedere al Guvernului.
Ludovic Orban a discutat luni cu membrii echipei liberale despre alegerile locale, dar și despre negocierile în perspectiva dezbaterii pe moțiunea de cezură depusă marțea trecută de PSD în Parlament.
„Noi vom discuta individual cu toți parlamentarii. Politic, cu PSD nu avem ce discuta, în schimb vom discuta individual cu toți parlamentarii, pentru a le prezenta care este punctul nostru de vedere. Suntem cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare, românii hotărăsc cine va conduce România”, a declarat Orban.
„În această perioadă, guvernul e implicat în lupta împotriva epidemiei, și aici am avut deja o primă săptămână în care numărul de cazuri față de săptămâna anterioară a fost într-o descreștere și putem spune că am oprit creșterea numărului de cazuri, ceea ce este un rezultat extrem de important”, a detaliat premierul.
Orban a menționat și pregătirile pentru începerea anului școlar, condul de parteneriat cu Uniunea Europeană privitor la bugetul UE 2021 – 2027, programul național de recuperare și reziliență și impementarea planului național „Reclădim România”.
„Sunt lucruri extrem de importante pentru România, să vii să depui o moțiune de cenzură cu trei luni înainte de alegeri mi se pare un gest lipsit complet de responsabilitate și un gest politicianist care nu face altceva decât să reducă capacitatea Guvernului de a face față provocărilor cu care ne confruntăm”, a spus Orban.
Întrebat, în cazul în care dezbaterea moțiunii de cenzură va fi joi, câte voturi are Guvernul pentru menținerea în funcție, Orban a declarat că „aici nu e vorba de voturile pentru menținerea în funcție, inițiatorul trebuie să adune 233 de voturi”.
„Suntem în discuții, în negocieri cu formațiunile politice cu care, normal, am avut înțelegeri de-a lungul timpul și, de asememenea, negocieri individuale cu toți parlamentarii”, a răspuns Orban, evitând să dea o cifră a celor care susțin Cabinetul PNL.
„Nu o să vă dau nicio informație legată de discuțiile pe care le-am avut. Am format o echipă de negociere care este implicată în discuții cu toți parlamentarii. Vă dați seama că nu o să vă spun rezultatul acestor discuții. Rezultatul se va vedea efectiv la moțiune, dar somez din nou PSD să nu-și bată joc de democrație, să nu-și bată joc de România și să oprească procedura moțiunii până la decizia Curții Constituționale. Să nu se facă că nu există această sesizare la Curtea Constituțională”, a declarat Orban.
„Din punctul nostru de vedere, Curtea Constituțională trebuie să clarifice această chestiune și orice demers al PSD în continuarea moțiunii până la decizia CCR este un demers necosntituțional”, a subliniat liderul PNL. CCR au dat termen până la 1 septembrie pentru prezentatarea punctelor ale părților implicate.
Întrebat dacă există șanse ca moțiunea să treacă, Orban a spus că „asta se va vedea când se va vot”.
„În calitate de premier sunt foarte ocupat și trebuie să rezolv problemele. Eu nu separ calitatea de premier de calitatea de președinte PNL, cum a făcut un lider al PSD, a răspuns Orban la întrebarea privind implicarea personală în negocieri.
Orban a răspuns să nu a vorbit persoanal cu social-democratul Daniel Breaz. „Faptul că cineva pleacă din PSD este rezultatul unei decizii personale, nu rezultatul unei tentative a PNL de a determina această decizie”, a spus Orban.
Întrebat despre existența unui plan de rezervă, dacă moțiuneava trece, Orban a răspuns: „Obiectivul nostru e să nu treacă această moțiune”.
Moțiunea de cenzură a PSD a fost depusă marți și prezentantă joi în Legislativ, cu o zi înaintea congresului extraordinar al PSD, în urma căruia liderul interimar Marcel Ciolacu a fost ales, cu o majoritate covârșitoare, noul președinte al PSD. El a declarat sâmbătă că dorește un vor cât mai rapid pe moțiune, fără să precizeze dacă în sesiunea exraordinară sau ordinară.