Secretarul de stat adjunct al SUA, Stephen Biegun, va călători marți la Moscova pentru a purta discuții cu înalți oficiali ruși despre criza din Belarus, controlul armelor și Coreea de Nord, a declarat ambasadorul american în Rusia, John Sullivan, scrie Reuters.
Stephen Biegun a declarat luni că Washington-ul a fost profund îngrijorat față de ceea ce sute de mii de protestatari au spus că a fost o alegere prezidențială defectuoasă, în 9 august, în Belarus.
Președintele Aleksandr Lukașenko a început să ia măsuri din ce în ce mai dure după ce a fost reales în funcție. Doi membri ai Opoziției din Belarus au fost arestați luni dimineață, notează presa internațională. Cei doi erau implicați în demersurile care urmăreau realizarea unei tranziții politice după scrutinul contestat din 9 august.
Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova au fost arestaţi de Poliţia antirevoltă la intrarea în uzina de tractoare de la Minsk. Anunțul l-a făcut Denis Sadvoski, un aliat politic al Olgăi Kovalkova și preşedintele Comitetului de grevă al uzinei. Serviciul de presă al opoziţiei belaruse a confirmat aceste arestări, precizând că ele au avut loc „în cadrul unei proceduri administrative”, care ar putea avea legătură cu manifestaţia de amploare, neautorizată, desfăşurată duminică la Minsk.
Olga Kovalkova este noul simbol al revoltei din Belarus, un politician care a ales să lupte în țară alături de protestatari, refuzând să fugă de frica lui Aleksandr Lukașenko.
Însoţită de un alt membru al consiliului, avocatul Maxim Znak, Kovalkova a depus vineri o plângere la Curtea Supremă pentru a obţine anularea alegerilor prezidenţiale, oficial câştigate de preşedintele Aleksandr Lukaşenko cu 80% din voturi. Opoziţia consideră că învingătorul real a fost Svetlana Tihanovskaia, în prezent refugiată în Lituania, punctează agenția Middle Town Press.