Europa, lovită de un val de concedieri masive! „Zombie jobs”, cele mai incerte

Europa, lovită de un val de concedieri masive! „Zombie jobs”, cele mai incerte
Europa, lovită de un val de concedieri masive! „Zombie jobs”, cele mai incerte / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 25/08/2020, 16:39

Guvernele din țările europene au implementat diverse măsuri astfel încât să le asigure în continuare locuri de muncă milioanelor de angajați, dar în ciuda eforturile, un val de concedieri ar urma să lovească Europa pe măsură de companiile sunt restructurate.

Atunci când țările europene le-au solicitat companiilor să își înceteze activitatea și să își trimită angajații acasă pe măsură de pandemia de coronavirus se răspândea pe continent, guvernele au luat măsuri radicale astfel încât să îi protejeze pe angajați în fața concedierilor masive prin acordarea de miliarde de euro, notează New York Times.

Însă valul de concedieri masive tot ar urma să vină.

Mii de oameni ar urma să rămână fără locuri de muncă pe măsură de companiile încearcă să se salveze de colaps prin ample restructurări. Schemele de ajutoare de stat date implementate de guverne, care au asigurat locuri de muncă pentru o treime din forța de muncă a Europei, ar urma să nu mai aibă efectele dorite în următoarele luni.

Europa, lovită de un val de concedieri masive

Aproximativ 59 de milioane de locuri de muncă ar urma să fie afectate prin mișcorarea numărului de ore lucrate sau a salariilor, suspendări temporare sau concedieri permanente, în special în industrii precum transportul și comerțul cu amănuntul, potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Company.

Guvernele avertizează că milioanele de oameni vor rămâne în curând fără salarii, iar Banca Centrală Europeană a declarat săptămâna trecută că rata șomajului probabil va crește și va rămâne la un nivel ridicat chiar și după începerea rocesului de revitalizare a economiei după pandemia de coronavirus.

Rata șomajului, în creștere

„Europa a reușit să amortizeze efectele inițiale ale crizei”, a declarat John Hurley, senior manager de cercetare la Eurofound, segmentul de cercetare al Uniunii Europene.

„Dar, după toate probabilitățile, șomajul va crește, mai ales odată ce schemele de ajutor de stat vor fi reduse. Va fi un cutremur și va fi destul de urât”, a mai explicat specialistul.

Dar chiar înainte de recenta reapariție a cazurilor de coronavirus, daunele economice ale pandemiei erau în creștere și acum se pare că aceste programe guvernamentale au amânat calvarul provocat de concediere doar pentru unii lucrători. Giganții corporativi și companiile de vânzare cu amănuntul care funcționează mult sub capacitatea de la începutul crizei vor implementa măsuri dure, până la reducerea a zeci de mii de locuri de muncă în toamna și până anul viitor. Unele companii consideră că această criză este momentul prielnic pentru a implementa restructurările.

„Zombie jobs”, cele mai incerte

Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul W.H. Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse pentru Formula 1, și alte nenumărate companii mai mici, se numără printre cele care planifică mari reduceri de personal care le îi vor afecta pe lucrătorii din fabrici, angajații din retail, dar nu numai.

Disponibilizările sunt în creștere, deoarece Europa pare că se recuperează, în timp ce înregistrează o contracție economică instorică. În Germania, încrederea în afaceri și consumatori este în creștere, în timp ce activitatea de producție din zona euro a reînceput să crească în iulie. Euro devine mai puternic față de dolar pe măsură ce în Europa se fac investiții.

Însă pandemia și noile focare din Germania, Franța și alte țări au creat o mai mare incertitudine pe măsură industriile și-au revizuit modul de lucru astfel încât să poată fi realizat de acasă iar obiceiurile consumatorilor s-au schimbat.

Mai multe industrii, în pericol: Milioane de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă

„Executivele încep să își dea seama că efectele pandemiei vor dura mai mult decât le-ar putea ajuta programele guvernamentale să supraviețuiască, astfel că acum se restructurează”, a declarat Sebastian Stern, partener senior al McKinsey în Germania și coautor al al raportului despre impactul pandemiei asupra angajaților.

Aproximativ 9 milioane de angajați din Europa au locuri de muncă numite „zombie jobs” de către banca germană Allianz – adică presoanele care lucrează în industria auto, cea aeriană, restaurante, magazine, hoteluri și alte sectoare care nu sunt pregătite să facă față consumatorilor care și-au schimbat obiceiurile.

Riscul concedierilor masive sporește tensiunile în Europa pe măsură ce continentul se confruntă cu cea mai mare recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Comisia Europeană a estimat că economia se va contracta cu 8,3 procente în acest an, în anumite state, precum Italia, Spania și Franța, având loc o contractare chiar și de 10 procente până la sfârșitul lui 2021.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Cum a apărut Pamela Anderson la ultimul eveniment. Fanii ei sunt uluiți: „Ce s-a întâmplat...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Cât de potent este Alfred Bulai. Mărturii șocante din instanță
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Rapperul Sean „Diddy” Combs, dat în judecată de 120 de persoane: "Sunt răniți, speriați și...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?