Potrivit unui studiu, copiii care cresc în comunităţi urbane verzi au o inteligenţă mai dezvoltată şi un comportament mai asertiv.
La studiu au participat 600 de copii cu vârste cuprinse între 10-15 ani.
Există deja dovezi care arată că spaţiile verzi îmbunătăţesc diverse aspecte ale dezvoltării cognitive a copiilor. S-a demonstrat că acest lucru ajută şi la creşterea IQ-ului.
Tim Nawrot, profesor epidemiolog la Universitatea Hasselt din Belgia, spune că mediul în care ne creştem copilul contribuie la progresul memoriei şi atenţiei.
România are un deficit de spaţii verzi în zonele urbane, ceea ce îi ţine pe micuţi departe de natură. Conform ultimului barometru urban, deficitul se referă în principal la oraşele mari.
Sociologul Ana Bulai afirmă că accesul copilului în mediul natural este favorizant pentru explorare, experiment şi crearea de competenţe şi abilităţi. Toate acestea contribuite la dezvoltarea coeficientului de inteligenţă.
,,Natura este un factor important în dezvoltarea cognitivă, dar e un factor şi mai important în dezvoltarea inteligenţei practice şi emoţionale, mai importantă decât dezvoltarea cognitivă în următoarele decenii. În zonele urbane, care au o atenţie ridicată pentru spaţiul verde, pentru spaţiul public în general, pentru locurile de petrecere a timpului liber pentru familiile cu copii, există de obicei şi o infrastructură de educaţie de calitate şi o infrastructură de acces de informaţie de calitate”, spune sociologul Ana Bulai.
Studiul a folosit imagini din satelit pentru a măsura nivelul de verdeaţă din cartiere şi parcuri.
Un recent studiu arată ce înseamnă Covid-19: copiii sub 5 ani pot fi purtători ai unei încărcături de coronavirus de până la 100 de ori mai mare decât adulții! Practic noile cercetări contrazic tot ce se credea până acum despre această pandemie.
S-a descoperit în căile respiratorii superioare ale copiilor cu vârste sub 5 ani o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât la adulți.