Raed Arafat avertizează: Pandemia de coronavirus nu a trecut! Sunt mulți care aberează toată ziua și din păcate sunt crezuți de populație

Raed Arafat avertizează: Pandemia de coronavirus nu a trecut! Sunt mulți care aberează toată ziua și din păcate sunt crezuți de populație
Arafat: Sunt activităţi pe care ne gândim să le trimitem, imperativ, la domiciliu / Sursă FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 25/08/2020, 21:55

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat faptul că pandemia de coronavirus încă nu a trecut și că este posibil ca ce este mai rău să nu fi venit încă. În același timp, guvernanții se pregătesc pentru începerea anului școlar și redeschidere școlilor, precum și pentru organizarea alegerilor locale.

Raed Arafat a punctat și faptul că impactul asupra secțiilor ATI a devenit din ce în ce mai puternic ținând cont că în ultimele săptămâni numărul de infectări zilnice cu SARS-CoV-2 a crescut semnificativ, existând o medie de 1.000 de noi cazuri COVID-10 pe zi, potrivit b1.ro.

Raed Arafat, despre evoluția pandemiei în România: Impactul pe secțiile de ATI a apărut!

„Impactul pe secțiile de ATI a apărut, cum era de așteptat. Noi mereu au spus că cu cât cresc cazurile, cu atât crește numărul pacienților de la ATI și, implicit, al decedaților. Parte din persoanele care ajung la ATI nu pot fi salvate. (…) Nu avem deocamdată o descreștre evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile (…) Apariția și a virozelor înseamnă și dificultăți în diagnosicare. Se poate ca unii să le aibă pe amândouă, de asta recomandăm vaccinarea împotriva gripei sezoniere. (…) Impactul va fi asupra sistemului sanitar. Gripa sezonieră oricum avea impactul ei. Asta se va adăuga asupra efectelor pe care le va avea SARS-Cov-2 în continuare. (…) Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere. Depinde de cât de mult respectă populația regulile”, a explicat șeful DSU.

Cum este suplimentat personalul pentru secțiile ATI

De asemenea, Raed Arafat a explicat și cum se fac detașările și a anunțat că România va participa la un program de instruire a unui număr de personal sanitar suplimentar, stabilit de UE -„o instruire în regim rapid”.

„Am lucrat cu colegii de la anestezie ATI prin detașări de la secțiile care au mai mult personal. De exemplu, Elias cu Floreasca colaborează. Floreasca transferă medici prin detașare periodică să deservească paturile suplimentare, fără a fi un impact major asupra activității Foreasca.  (…) Folosim rezidenții foarte mult, rezidenții de ani mari, cum se întâmplă peste tot în lume. Ei au cunoștințe suficiente și, cu asistență, pot avea un nivel calitativ foarte mare. (…) Asta nu e doar o problemă a României. Deja UE a stabilit un program de instruire a unui număr de personal sanitar suplimentar, o instruire în regim rapid, pentru a veni în spirjinul celor de la ATI. E un program de suplimentare în toate statele UE, deci și România va participa la acest program. (…) Vine perioada examenelor. Avem rezidenți care termină și ei vor putea să fie angajați în baza legii carantinei, care permite angajarea fără concurs pe toată durata alertei pandemice, despre care ne așteptăm să fie mult mai lungă. Ei nu vor trebui să treacă prin toate mecanismele obișnuite. După, angajarea temporară va înceta și vor fi organizate concursurile”, a explicat acesta.

„Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău!”

„Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău. Pandemia care a fost în 1918-1919, nu primul val a fost cel mai rău. Noi nu avem astfel de informații, dar noi trebuie să ne așteptăm că lucrurile pot să se înrăutățească și noi trebuie să fim foarte pregătiți. Sunt foarte mulți experți care vin cu păreri neavizate, nefondate, fără argumente științifice, dar aberează toată ziua și, din păcate, au efect asupra unei părți din populație. Mulți respectă regulile, dar această parte mică poate contribui la răspândirea bolii într-un mod necontrolat. (…) Față de atunci, acum avem alte mecanisme și mijloace de luptă cu boala. Nu putem compara 2020 cu 1919. Totuși, un impact asupra sistemului sanitar se poate produce chiar și în țările foarte dezvoltate, am văzut asta. Deci nu putem să spunem că totul va fi bine. Putem să ne așteptăm la o situație mai rea la toamnă și la iarnă și va trebui să fim mai bine pregătiți, iar populația să fie mai înțelegătoare.  (…) Noi nu putem rezolva o problemă sau limita un risc fără participarea populației. Populația e un factor foarte important în această ecuație. Dacă toți înțeleg că trebuie să trecem acest hop împreună, atunci poate reușim să limităm impactul și să nu ajungem ca în alte țări”, a mai punctat Raed Arafat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?