Cresc tensiunile la cel mai înalt nivel în chestiunea programului nuclear iranian. Statele Unite au primit o lovitură în plin din partea ONU, care a refuzat să dea curs solicitării americane privind impunerea de noi sancțiuni aplicate Teheranului.
Indonezia, care asigură preşedinţia Consiliului de Securitate a ONU, a anunțat că nu este în măsură să întreprindă acţiuni suplimentare împotriva Iranului, așa cum vrea America, deoarece nu există un consens în rândul celor 15 membri. De fapt, 13 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat vehement opoziţia faţă de demersul american, o majoritate zdrobitoare! Ei au argumentat că acţiunea Washingtonului este nulă având în vedere că vor să atace un proces convenit în cadrul acordului nuclear semnat în 2015 cu Iranul, din care însă SUA s-au retras în urmă cu doi ani.
Dian Triansyah Djani, ambasadorul indonezian la ONU și pentru moment preşedintele Consiliului de Securitate, a abordat chestiunea iraniană într-un răspuns la o întrebare adresată de Rusia şi China în timpul unei întâlniri consacrate Orientului Mijlociu.
În replică, ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, a reacţionat printr-o amenințare subtilă la adresa Organizației Națiunilor Unite: „Permiteţi-mi să clarific foarte bine acest lucru: administraţia Trump nu se teme să fie într-o companie limitată în chestiunea iraniană!”. „Regret doar că ceilalţi membri ai acestui Consiliu de Securitate s-au rătăcit şi au ajuns acum să stea în compania teroriştilor”, a continuat Kelly Craft, citată de Times of Israel.
Demersul americanilor a fost anunțat deja de Mike Pompeo. Secretarul de stat a declarat că s-a declanşat un proces de 30 de zile pentru reimpunerea tuturor sancţiunilor internaţionale asupra Iranului. În acest sens, SUA au depus o plângere la Consiliul de Securitate al ONU în care, culmea, iranienii sunt acuzați de încălcarea acordului nuclear din 2015! Administraţia de la Washington susţine legitimitatea declanşării acestei proceduri – cunoscută sub numele de „Snapback” – deoarece o rezoluţie a Consiliului de Securitate din 2015 care consacră acordul nuclear încă numeşte SUA drept participant.
Mai mult, Consiliul de Securitate al ONU a respins și tentativa SUA din 14 august, de a prelungi embargoului asupra vânzărilor de arme convenţionale către Iran. Actualul embargou urmează a expira în octombrie. La vot, Washingtonul a fost susţinut doar de Republica Dominicană!
Potrivit opiniilor unor diplomaţi, este posibil ca Republica Dominicană şi Niger, care asigură preşedinţia Consiliului în luna septembrie, să se confrunte cu presiuni din partea SUA pentru a nu ţine cont de evaluarea Indoneziei şi a aproba declanşarea procedurii de snapback.