Raed Arafat recunoaște că există un risc odată cu începerea școlilor, car epoate fi redus, dar nu poate fi eliminat în totalitate. Șeful DSU spune că în cazul în care se vor înregistra cazuri de coronavirus în școli, se vor lua măsuri precum închiderea temporară a unității de învăâământ.
Începutul de an școlar este mai riscant pentru familia copiilor decât pentru copii, spune secretarul de stat.
„Mare parte a copiilor infectați au forme ușoare. Nu avem date despre cazuri critice de copii, cu foarte mici excepții, care chiar sunt excepții. Riscul infectării la școli are efect, de fapt, asupra familiilor și asupra profesorilor. Regulile la care se lucrează acum sunt foarte importante și ele trebuie să fie respectate”, a declarat Raed Arafat la b1.
În pandemie nu există risc 0, spune secretarul de stat, care menționează că odată cu începerea școlii este nevoie de o colaborare între dascăli, părinți și copii:
„E o muncă dificilă, care implică profesorii, părinții, copiii și care trebuie făcută în tandem. Din păcate, nu avem sub nicio formă posibilitatea de a reduce riscul la zero. Risc zero nu există, iar în situația de azi, cu această pandemie, noi putem reduce riscul, dar nu putem garanta că reducem riscul la zero. Dacă apar focare, vor fi luate măsuri, probabil inclusiv închiderea temporară a școlii în care apare un astfel de focar”, a declarat secretarul de stat pentru situații de urgență, Raed Arafat.
În ceea ce privește recomandarea medicului Rafila de purtare a măștii în casă, în timpul interacțiunii dintre bunici și elevi, Raed Arafat a declarat că:
„Acest lucru nu poate depăși caracterul de recomandare, nu poate deveni regulă, nu poți controla acest lucru. Dacă e un bunic în casă și nu poate fi separat de copil, portul măștii îl poate proteja, dar acum, realist să vorbim, cât poate cineva să poarte o mască permanent în casă? E foarte greu. Portul măștii în casă poate ajuta, dar nu poate fi o obligație. Poate fi o recomandare. Nici nu putem face oficial acest lucru, că e o chestiune în spațiul intern al casei. Poate să fie un sfat. Ca implementare real cred că va fi foarte deficil”