Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură: „Eu cred că PSD dorește pur și simplu să arunce țara în aer și asta mi se pare un lucru grav”

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură: „Eu cred că PSD dorește pur și simplu să arunce țara în aer și asta mi se pare un lucru grav
Klaus Iohannis, la conferința de presă din 19 august / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 26/08/2020, 18:00
Actualizat: 26/08/2020, 20:26

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel la responsabilitate, în cadrul conferinței de presă de miercuri seara, pentru respectarea normelor de protecție sanitară în campania electorală, care debutează vineri, și în ziua alegerilor locale. Apelul a fost adresat candidaților, dar și cetățenilor care merg la urne pentru a-și exercita dreptul de vot, iar în cazul încălcării normelor, sancțiunile ar trebui să fie drastice, spune șeful statului. Iohannis a subliniat că alegerile sunt fundamentale pentru democrație, pentru asigurarea legitimității aleșilor, și nu pot fi amânate la nesfârșit.

Șeful statului a făcut un apel la responsabilitate în timpul campaniei electorale și în ziua alegerilor pentru desemnarea reprezentaților administrației locale, în timpul conferinței de presă susținută, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Principalele declarații ale președintelui:

„Peste două zile, mai exact pe 27 august (sic!) debutează campania electorală pentru alegerile locale care vor avea loc în luna septembrie.

Este pentru prima dată când scrutinul electoral și campania aferentă se vor defășura în condiții excepționale generate de epidemia de COVID-19, o premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință.

Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campanie electorală, cât și scrutinul propriu zis în condiții de maximă siguranță sanitară, pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a reduce riscul infectării participanților la procesul electoral.

Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri menite tocmai să asigure un cadru optim de desfășurare a actiunilor electorale în condiții speciale.

Există precedente, sunt țări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie fără ca acest lucru să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări.

Trebuie să fim realiști: un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri speciale sunt înțelese, însușite și aplicate, atât de organizatori, cât și de cetățeni, riscul poate fi redus la un minim.

Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să inițieze o campanie de comunicare și informare cu privire la aceste proceduri, astfel încât toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce este permis și ce nu este permis, atât pe perioada campaniei, cât și, evident, în ziua votului.

Fac un apel la responsabilitate! Și aici mă adresez în special candidaților la alegerile locale, precum și echipelor acestra de campanie: respectatați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării!

Niciun obiectiv electoral nu este mai important decât sănătatea, iar orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată.

Toate aceste proceduri elaborate de Guvern și de Autoritatea Electorală Permanentă sunt gândite tocmai pentru a facilita accesul la urne al fiecărui cetățean al României cu drept de vot în condiții de maximă siguranță, dar și să îi ofere oportunitatea de a-i cunoaște pe cei care candidează și oferta lor electroală, pentru că alegeri în absența unei campanii, fie ea și atipică, nu pot fi imaginate într-o democrație.

Cum, de asemenea, e foarte dăunător pentru o democrație să amâni pe termen nedefinit alegerile. Alegerile reprezintă fundamentul democrației, chiar dacă trăimi una dintre cele mai complicate perioade din istoria recentă a României, democrația nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile și libertățile de care ne bucurăm.

Să nu uităm că alegerile locale în România au fost deja amînate, pentru că la momentul respectiv nu ar fi putut fi organizate în siguranță. Acum, însă, știm care sunt măsurile de protecție care limitează transmiterea coronavirusului, ele se aplică deja în toate domeniile și vedem că funcționează, de aceea putem avea în România un proces electoral corect, care să se desfășoare în siguranță.

Mă refer, desigur, la principalele reguli, care fac parte deja din viața noastră de zi cu zi, cele privind purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena mâinilor, cărora li se vor adăuga, în mod firesc, și norme specifice perioadei electorale.

Dragi români, e important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți în următorii patru ani, să-i alegeți în cunoștință de cauză pe cei care vă inspiră încredere, care sunt competenți și pot aduce dezvoltarea în orașele, în muncipiile, în comunele în care locuiți.

În încheiere vreau să subliniez că e esențial să facem tot ce ține de noi, autorități și cetățeni, pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă.

Printre efectele nocive ale acestei pandemii nu trebuie să lăsăm să de adauge și un deficit de legitimitate a aleșilor, care, pe termen lung, riscă să ducă la slăbirea reprezentării cetățenilor și implicit a drepturilor lor civice.”

Despre organizarea alegerilor în condiții de siguranță: „S-a elaborat un regulament, există un draft”

Se pare că Autoritatea Electorală Permanentă nu știe încă în ce mod vor fi desfășurate alegerile locale din toamna acestui an, întrucât, la solicitarea reporterilor, aceștia au transmis că nu a fost stabilită procedura prin care identitatea unei persoane cu drept de vot va fi confirmată ținând cont că în secțiile de vot purtarea măștii este obligatorie.

De asemenea, AEP nu a stabilit o procedură de dezinfecție a secțiilor de votare, deși Guvernul recomandă una „riguroasă”.

„S-a elaborat un regulament, există un draft, l-am văzut. El va fi discutat în Guvern, apoi aprobat și chestiunile care nu au fost încă clarificate cu siguranță vor fi până în data în care se vor face alegerile, până în 27 septembrie”, a precizat președintele României.

Despre cum va afecta pandemia prezența la vot și legitimitatea celor aleși într-un singur tur

„Eu mi-aș fi dorit să avem primari aleși în două tururi. Dar sondajele și simulările care s-au făcut până acum nu au arătat o scădere îngrijorătoare a intenției de participare la vot. Este, sigur, posibil, ca în aceste condiții speciale să nu se atingă poate același nivel ca în anii trecuți, dar deocamdată nu avem semnale că putem să ne confruntăm cu un absenteism grav. Nu m-aș hazarda să dau un procent (n.r. referitor a prezența la vot), dar până în momentul de față nu am văzut niciun sondaj în care ar apărea un indiciu că lumea nu dorește să meargă la vot”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Despre traseismul politic și stoparea acestui fenomen

Președintele Klaus Iohannis spune că stoparea traseismului politic, „boală gravă a politicii românești”, ține doar de alegători, care au posibilitatea de a nu îi alege.

„Au existat încercări pt a opri traseismul prin lege. Nu s-a reușit din motive legate de opiniile CCR, dar cred că e o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu ea cu atât mai bine, or terminatul ține de alegători”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că nu și-a schimbat opinia cu privire la traseismul politic, însă amintește de ordonanța de urgență dată de PSD în 2014 care a permis transferul primarilor la social-democrați.

„În ultima vreme majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL, dar vă amintesc că patentul pentru traseism e la PSD, care în 2014, cu foarte puțin timp înainte de alegeri a legiferat prin OUG traseismul politic. Originea traseismului cvasilegalizat se află la PSD. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim”, mai spune șeful statului.

Despre moțiunea de cenzură PSD împotriva Guvernului Orban

Referitor la moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu crede că PSD își imaginează sau își dorește să preia guvernarea.

„Eu cred că PSD dorește pur și simplu să arunce țara în aer și asta mi se pare un lucru grav. Sper să fie suficientă înțelepciune în Parlament ca să nu treacă această moțiune de cenzură. Este una total neavenită, izvorâtă din cinismul PSD-ist și cred că românii își dau seama avem de-a face cu o moțiune populisto-electoralistă, total neavenită”, a afirmat Iohannis.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat – miercuri – că moțiunea de cenzură se va vota luni – 31 august.

Despre revenirea la starea de urgență

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, tot miercuri, că prin măsurile luate de Guvern evoluţia pandemiei este „cât de cât sub control”. Întrebat dacă este posibilă revenirea la starea de urgenţă, şeful statului a spus că activităţile „se pot desfăşura cu respectarea normelor specifice”.

„Prin măsurile luate, după acel vid legislativ, lucurile nu au revenit la normal, dar cel puţin avem o creştere care este liniară şi putem spune că lucrurile sunt cât de cât sub control. Lumea şi-a dat seama că nu e de joacă şi trebuie să ne protejăm. În aceste condiţii probabil nu vom avea creşteri importante şi atunci toate lucrurile se pot desfăşura cu respectarea normelor specifice”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că „deocamdată” previziunile unor specialişti care arătau o creştere mare a numărului de cazuri noi „nu s-au adeverit”.

Despre reschiderea restaurantelor, teatrelor, cinematografelor și a sălilor de spectacol

„Pot să va dau câteva informații noi și cred foarte importante. Sunt doua domenii în care consider că e cazul, e important să se reia activitatea atât cât se poate și acolo unde se poate în condiții de siguranță.

Primul sector, și aici recunosc că e un sector la care țin foarte mult, este zona culturală. Teatrele, cinematografele și sălile de spectacol, în general, se vor putea deschide, probabil începând cu 1 septembrie, sigur, în condiții speciale de siguranțăm, vor trebui lăsate locuri libere între spectatori, trebuie toată lumea să poarte mască, trebuie respectate acumite condiții speciale care vor fi stabilite de specialiști. Dar cred că e important ca, acolo unde condițiile permit, să se reia actul de cultură. Ce-am fi fără cultură? Cred că este important.

Al doilea sector, care este în suferință și unde cred că este bine, de asemenea, să se reia activitatea acolo unde se poate, este sectorul HORECA, în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar după un timp, nu va mai fi posibil. Consider că după 1 septembrie, în anumite condiții, atenție, în anumite condiții, restaurantele se pot redeschide în interior. De amenenea, ținând cont cont de regulile de distanțare, nu vor putea fi folosite toate mesele, ținând cont de condișii sanitare specifice și ținând cont de cont de condițiile specifice din localiattea respectivă.

Specialiștii vor stabili probabil mâine un prag, o cifră care descrie riscul de infectare, iar acolo unde acest prag va fi depășit, în plan local, prin decizia comisiei județene, se va restricționa funcționarea restaurantelor în interior.

Deci, în esență, se vor putea folosi, dar numai acolo unde este sigur. Toate aceste detalii vor fi făcute cunoscute publicului larg, sunt chestiuni tehnice, care fi stabilte în comisia specialiștilor.

Cred că aceste două sectoare sunt importante, cred că după ce am învățat cum să ne comportăm în pandemie putem să facem acest pas, evident, nu ne întoarcem la normalitate, funcționarea se va face în condiții speciale, cu reguli speciale, cu norme speciale, dar, acolo unde este posibil, consider că e bine să se reia funcționarea”, a anunțat președintele.

Despre ce se întâmplă în toamnă dacă numărul cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 va depăși pragul zilnic de 2.000

„Deocamdată aceste calcule și grafice nu s-au adeverit și, prin măsurile care au fost luate, după acel vid legislativ generat de acțiunile pesediste, lucrurile, din păcate, nu au revenit la normal, dar, cel puțin, avem o creștere, care se numește liniară, și care ne pune în situația să spunem că lucrurile sunt cât de cât sub control. Cred că între timp toată lumea și-a dat seama că nu e de joacă, că această epidemie există și trebuie să ne protejăm. În aceste condiții, probabil, nu vom avea creșteri foarte importante la numărul de infectăriși atunci toate lucrurile se pot desfășura, sigur, cu respectarea normelor specifice, și în restaurante, și în teatre, și, evident, foarte important, în școli”, a explicat Klaus Iohannis.

Despre concediile românilor și revenirea la catedră a profesorilor, printre care și a lui Carmen Iohannis

Președintele a fost întrebat dacă va merge la restaurant, dacă a fost în zone turistice și dacă a sfătuit-o pe soția sa, cadru didactic, privind măsurile la revenirea la școală.

„Concediu nu am avut, nu am fost în locații publice și, cum ne întâlnim noi, știți foarte bine, cu distanță, cu mască, dar pentru aste cred că este bine să se facă concediu, oamenii au nevoie de concediu, dar în condiții de siguranță: distanțare, mască, igienă, și atunci lucrurile pot merge mai departe. În ce privește școala, da, soția mea, Carmen, e cadru didactic, va merge, evident, la școală, în 14 septembrie și va respecta, evident, toate măsurile de siguranță”, a precizat acesta.

Despre întâlnirile dintre membrii ai Poliției și membrii clanului Duduianu – Iohannis ezită să se pronunțe

În cadrul conferinței de presă, președintele României a fost întrebat dacă va solicita demisia ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, sau va convoca șendință CSAT, însă a ezitat să se pronunțe în această problemă.

„Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză, de șefii Poliției, de șefii Ministerului Afacerilor Interne… Și cred că atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public”, a declarat președintele.

„Am cerut explicații ministrului Afacerilor Interne cu mult timp înainte să se publice aceste imagini. Am primit explicațiile respective, dar nu cred că este rolul meu să explic în detaliu ce s-a întâmplat acolo și consider că este enevoie de explicații clare, publice, din partea șefilor din MAI”, a declarat Klaus Iohannis.

Însă în momentul în care un reporter a precizat faptul că momentan MAI nu a oferit explicații despre acest aspect, președintele a anunțat: „Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba”.

Despre legile Justiției și proiectele care le-ar putea îndrepta: „Mă aștept și eu să se lucreze în așa fel încât cei vinovați să plătească”

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, în contextul clasării dosarului 10 august, despre încrederea pe care și-a manifestat-o de mai multe ori în sistemul de Justiție din România și dacă se lucrează la vreun proiect care să „repare” legile din Justiție.

„Eu pot să reafirm că am toată încrederea că justiția își va face treaba. Dar, așa cum am explicat, mă aștept și eu să se lucreze în așa fel încât cei vinovați să plătească în timp util. Și eu am fost nemulțumit că acele mari dosare au rămas mari restanțe ale Justiției de la noi și sunt în continuare de părere că se va lucra și se va recupera, însă aici avem un punct foarte important și foarte sensibil: legile Justiției au fost ciuntite de PSD, a încercat să pună mâna pe justiție și să o controleze. Nu i-a ieșit fiindcă românii au ieșit la referendum și au spus , dar legile încă nu au fost corectate”, a spus Iohannis.

Președintele a adăugat că a cerut Guvernului – și a discutat aceste probleme inclusiv cu ministrul Justiției – „să se apuce de niște proiecte prin care se repară legile Justiției”.

„Am mari speranțe că în această toamnă deja vom avea proiectele care vin să repare legile Justiției și care să redea și demnitatea și posibilitatea judecătorilor, procurorilor ca să facă ordine și în aceste dosare care sunt restante”, a conchis Iohannis.

Despre redeschiderea școlilor și măștile insuficiente pentru profesori și elevi

„Nu pot să vă spun decât că așa s-au gândit guvernanții în această perioadă. Bănuiesc că pur și simplu nu există fonduri suficiente în această perioadă pentru așa ceva. Însă, din ce am discutat cu foști colegi de-ai mei, nu mi se pare că este o problemă extremă, profesorii vor merge cu mască, pe care și-o vor procura ei, și elevii la fel”, a transmis Klaus Iohannis.

Despre ce se întâmplă cu elevii care locuiesc cu bunicii: Vor merge sau nu la școală

„Însă se lucrează la amendarea Legii 55 care descrie foarte clar aceste proceduri și urmează în următoarele zile să avem și normele elaborate de ministerele de resort, le așteptăm. Dar este clar că trebuie să avem grijă. Asta înseamnă – respectarea distanțării, portul măștii, inclusiv elevii trebuie să poarte mască, și o respectare riguroasă a igienei”, a punctat acesta.

Evenimentul de presă are loc în contextul în care tot miercuri este programată ședința CNSU, anunțată ieri de premierul Ludovic Orban, președinte al CNSU.

Potrivit premierului, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se întrunește miercuri pentru a discuta despre regulile din timpul campaniei electorale, care debutează vineri, dar și despre oportunitatea deschiderii spațiilor închise ale restaurantelor, dar și reluarea activităților culturale.

Pe tema redeschiderii restaurantelor, la conferința de presă de săptămâna trecută, din 19 august, președintele declarase: „Înțelegem foarte bine această preocupare din zona HoReCa și trebuie să admitem că este sectorul proabil cel mai grav lovit de criza economică generată de epidemie. Pentru a veni în sprijinul celor din HoReCa, Guvernul a aprobat deja diferite scheme de ajutor și va continua să elibereze scheme de ajutor. Însă trebuie să fim foarte sinceri. Este vorba de sănătatea publică, a întregii populații, și în condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi (…) noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Și până când nu reușim să ajungem la un număr mic de cazuri, până nu intrăm într-o descreștere consistentă a epidemiei. nu se vor lua alte măsuri de relaxare. Dar, în contrapartidă, Guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic”, a anunțat Iohannis.

Care sunt scenariile discutate

„Deja a fost o discuţie la nivelul specialiştilor, există o propunere formulată. În cursul zilei de mâine vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care vom dezbate mai multe subiecte: completarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă pentru a introduce anumite reguli de desfăşurare a campaniei şi baza pentru ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente cu regulile sanitare de desfăşurare a campaniei şi de desfăşurare a zilei votului. De asemenea, vom avea în discuţie această propunere de reluare a activităţii în anumite spaţii închise, este vorba de reluarea unor activităţi culturale, teatre, cinematografe, de asemenea reluarea activităţii în unităţi de servire a mesei din spaţii închise, să le spunem restaurante din spaţii închise”, a precizat Ludovic Orban, marţi.

Șeful Executivului are programată, de la ora 15:00, cu reprezentanţii industriei ospitalităţii, înainte de decizia privind redeschiderea restaurantelor. „Încă nu pot să vă spun care va fi forma finală pentru că, încă o dată spun, eu nu iau decizii singur, întotdeauna m-am consultat cu colegii mei şi m-am consultat cu specialiştii. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde este un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile”, a explicat premierul.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la Digi 24, că redeschiderea restaurantelor va avea loc „cel mai probabil” din 1 septembrie, „în anumite condiţii”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar