Tehnologia 5G pe masa Academiei Române. „Implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare a riscurilor şi vulnerabilităţilor, poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei”

Tehnologia 5G pe masa Academiei Române. „Implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare a riscurilor şi vulnerabilităţilor, poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei”
Experții Academiei Române avertizează că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor şi vulnerabilităţilor, poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 27/08/2020, 13:36

Experții Academiei Române avertizează că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor şi vulnerabilităţilor, poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele.

Vocile oficiale ale instituției citate consideră totodată că aceasta este o temă de maxim interes în contextul în care ţara noastră analizează aprobarea strategiei de implementare a reţelei 5G la nivel naţional.

„Atragem atenţia că expunerea populaţiei la radiaţia de radiofrecvenţe de mare putere în Europa şi, implicit, în ţara noastră, este deja o temă de dezbatere în lumea ştiinţifică la nivel mondial.

Astfel, oamenii de ştiinţă avertizează că viitoarele staţii 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generaţiilor deja în funcţiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiaţii milimetrice de înaltă frecvenţă (30-300 GHz), cu imens potenţial de risc, pe termen mediu, asupra vieţii”, menționează reprezentanții instituției printr-o comunicare oficială.

Câmpul electromagnetic produs de tehnologia 5G are potențial carcinogen

Citând date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ale Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (AICC), dar și pe cele ale altor autorităţi medicale internaţionale, academicienii români spun că acestea au clasificat câmpul electromagnetic produs de radiofrecvenţe ca posibil carcinogen la om.

„În mod concret, radiaţiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de circa 1-2 mm, precum şi la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului.

Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie şi probleme ale procesului de învăţare, tulburări neurologice”, menționează sursa citată.

Academia Română consideră că, „înainte de a introduce în funcţiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză ştiinţifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătăţii oamenilor, cât şi stabilirea standardelor de expunere maximă totală”.

„În acest context, readucem în atenţie Rezoluţia 1.815 din 2011 a Consiliului Europei, care precizează că: «se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvenţele din telefoanele mobile, în particular a copiilor şi tinerilor ce par a fi expuşi riscului de tumori ale capului» şi solicită menţinerea la «cel mai scăzut nivel cu putinţă» (principiul ALARA) în ceea ce priveşte timpul de expunere, distanţa şi ecranarea.

Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor şi vulnerabilităţilor, poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele”, se mai precizează în poziția Academiei Române.

La ce se gândesc aproape cinci din zece români atunci când vine vorba de tehnologia 5G

Chiar dacă nu există niciun studiu care să ateste că tehnologia 5G ar fi dăunătoare sănătăţii, știrile false sau pseudo-studiile îi fac pe românii care au auzit de 5G (42%) să creadă că aceasta este nocivă stării de sănătate.

Conform experților Samsung care au contribuit la realizarea raportului „Innovation Report”, în condițiile în care în spectrul de frecvenţe pe care funcţionează 5G, semnalul este mai scurt decât în cazul 3G și 4G, asta înseamnă că pentru o acoperire bună trebuie amplasate mai multe antene 5G decât 4G. De aceea, unii români sunt convinși că radiaţiile emise de 5G vor fi mai mari decât cele 4G și astfel vor fi dăunătoare sănătăţii.

„În realitate, puterea radiaţiilor emise de antenele 5G este mai mică decât puterea radiaţiilor din reţelele curente”, susțin specialiștii companiei citate prin intermediul unei informări transmisă GÂNDUL.RO.

Cercetătorii declară că percepţia asupra 5G este diferită faţă de realitate, iar „piaţa trebuie educată în privinţa beneficiilor pe care o asemenea tehnologie le aduce” (mai mult decât o viteză rapidă), „dar și combaterea ideilor că 5G dăunează sănătăţii”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu