Trump se laudă cu salvarea a 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei. Economiștii oficiali îi dau peste nas: Cifrele sunt mult mai mici! Modul în care s-a calculat nu este exact

Trump se laudă cu salvarea a 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei. Economiștii oficiali îi dau peste nas: Cifrele sunt mult mai mici! Modul în care s-a calculat nu este exact
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 27/08/2020, 16:30
Actualizat: 27/08/2020, 16:31

Donald Trump a declarat într-un discurs susținut recent că a salvat 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei, însă însă economiștii, chiar și cei de la Casa Albă, îl contrazic: cifrele sunt mult mai mici.

„Prin pachetul istoric de ajutor pe care l-am semnat și l-am transformat în lege, am salvat peste 50 de milioane de locuri de muncă ale americanilor”, a declarat acesta pe 15 august. Referindu-se la oponenții săi democrați, a precizat: „Nu le place acest tip de numere, deoarece cred că îi va lovi alegeri”, relatează Reuters.

Estimarea că programul de protecție salarială (PPP), finanțat de contribuabili (660 miliarde de dolari), a salvat circa 51 de milioane de locuri de muncă, a fost trâmbiță de Partidul Republican, conducerea Congresului și campania de realegere a președintelui.

Luni, Trump a promovat-o din nou la un miting organizat la vest de Charlotte, Carolina de Nord, locul Convenției Naționale Republicane.

Trump minte cu nerușinare: Am salvat 51 de milioane de locuri de muncă!

Cu toate acestea, PPP nu a salvat 51 de milioane de locuri de muncă și nici măcar un număr apropiat de acesta, potrivit interviurilor Reuters cu economiști și unei analize a datelor din programul. O jumătate de duzină de economiști consideră că numă-rul locurilor de muncă salvate este cuprins între un milion și 14 milioane.

„Nu cred că există un economist care ar spune că programul a salvat 50 de milioane de locuri de muncă”, a declarat Richard Prisinzano, care a fost economist financiar la Departamentul Trezoreriei SUA timp de 13 ani înainte de a pleca în 2017.

Estimarea lui, a precizat Prisinzano, este că au fost salvate între cinci și șapte milioane de locuri de muncă, bazate pe propriile ajustări referitoare la activitatea altor cercetători de la MIT și din alte părți.

Funcționarii din administrația lui Trump oferă explicații diferite despre cifra de 51 de milioane. În cadrul interviurilor cu Reuters, oficiali de la Departamentul Trezoreriei și Administrației pentru Întreprinderi Mici (SBA), care supraveghează programul PPP, au declarat că cele 51 de milioane se referă la numărul total de lucrători raportați de întreprinderile aprobate pentru un împrumut – nu la numărul de locuri de muncă care au fost salvate.

Larry Kudlow, consilierul economic principal al Casei Albe, a explicat faptul că numărul locurilor de muncă a fost suma tuturor locurilor de muncă de la întreprinderile care au primit împrumuturi PPP.

„Am salvat multe locuri de muncă, nu există niciun dubiu”, a spus el.

PPP a făcut parte din pachetul de aproximativ 3 trilioane de dolari pentru salvarea economiei adoptată în primăvară. La vremea respectivă, nu au existat prea multe dezbateri întrucât finanțarea era necesară pentru întreprinderile mici, deoarece SUA a fost efectată de pandemia de COVID-19.

„Aceste date nu ne spun câte dintre aceste locuri de muncă ar putea exista fără împrumuturile PPP”

De atunci, democrații au contestat datele despre program, lansate de administrație în iulie.

„Am văzut unele inexactități ale datelor în ceea ce privește modul în care calculează câte locuri de muncă au fost protejate și salvate”, a declarat reprezentantul democrat din New Jersey, Andy Kim, în august, care face parte din Comitetul pentru Întreprinderi Mici.

Un economist al Fundației Patrimoniului a pus la îndoială și cifrele.

„Aceste date nu ne spun câte dintre aceste locuri de muncă ar putea exista fără împrumuturile PPP. În plus, toți cei implicați sunt stimulați să utilizeze estimări umflate”, a declarat Adam Michel, senior analist de politici pentru politica fiscală din cadrul fundației.

Michel, care nu a analizat datele în sine, a citat aceeași cercetare pe care a făcut-o fostul oficial al Trezoreriei, Prisinzano – o lucrare în care coautori sunt economiști la Consiliul Federal al Rezervei format din guvernatori, MIT și Institutul de cercetare ADP. Studiul a concluzionat că aproximativ 2,3 milioane de locuri de muncă au fost salvate până la începutul lunii iunie.

„Le-au adunat pe toate”

Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat că Trezoreria și SBA au acces la lista companiilor și a împrumuturilor bancare și au făcut calculele.

„Atunci când depui formularul pentru împrumut, trebuie să scrii și câți angajați ai. Cred că le-au adunat pe toate”, a explicat acesta.

Purtătorul de cuvânt din campania electorală a lui Trump a explicat într-un email că „PPP a protejat companiile amerciane care împreună însumează 51 de angajați amerciani”. Însă acest lucru este total diferit față de ceea ce a pretins Trump pe Twttier unde a scris „Președintele Programului de Protecție salarială a salvat 51 de milioane de locuri de muncă”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online