Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că autoritățile de la Moscova au pregătit echipaje de Poliție care ar putea să fie trimise în Belarus, în caz că este necesar.
Acesta reprezintă un mesaj puternic de susținere pentru aliatul lui Putin, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, notează Bloomberg.
„(Lukașenko, n. red.) mi-a cerut să formez o rezervă de ofițeri de Poliție. Dar am fost de acord că acești polițiști nu vor fi folosiți decât dacă situația iese de sub control”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unui interviu acordat Rossiya 24.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cel puțin cinci au murit. Multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.
Lukașenko a făcut apel la ajutor din partea lui Putin, în contextul în care Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat violențele, iar autoritățile de la Bruxelles au avertizat că ar putea introduce sancțiuni împotriva oficialilor bieloruși.
Vladimir Putin a declarat că Rusia a avut o reacție „neutră” față de evenimentele din Belarus, spre deosebire de Statele Unite și Uniunea Europeană, despre care a dat de înțeles că folosesc situația din această țară în interes propriu.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, care discută joi cu omologii săi europeni la Berlin, a declarat că Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva unor oficiali bieloruși.
Blocul comunitar nu a făcut publică lista persoanelor care ar putea fi supuse sancțiunilor.
Sancțiunile care ar urma să fie impuse includ blocări de conturi și interdicții de călătorie.
Uniunea Europeană încearcă să îl convingă pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să intervină pentru a-l impulsiona pe omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, să accepte soluţionarea crizei prin dialog.
Svetlana Tihanovskaia, principalul adversar al lui Aleksandr Lukaşenko în scrutinul prezidenţial controversat desfăşurat recent în Belarus, a declarat marţi că în Belarus are loc o „revoluţie paşnică”.
Liderii europeni, în special președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au încercat în același timp să-l convingă pe președintele Vladimir Putin să-și folosească influența asupra lui Alexander Lukaşenko pentru o soluție pașnică în cazul crizei existente.