S-a descoperit că veninul provenit de la albine ucide rapid celulele canceroase agresive și greu de tratat, potrivit unor noi cercetări australiene inovatoare.
Studiul a constatat, de asemenea, că atunci când componenta principală a veninului a fost combinată cu medicamentele existente pentru chimioterapie, a fost extrem de eficientă la reducerea tumorii la șoareci.
Publicat în revista Nature Precision Oncology, cercetarea a fost efectuată la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins din Perth de către dr. Ciara Duffy ca parte a doctoratului ei.
Dr. Duffy a sperat că descoperirea va duce la dezvoltarea unui tratament pentru cancerul de sân, care reprezintă 10-15 la sută din toate cazurile de cancer și pentru care nu există în prezent terapii vizate clinic eficiente.
Ea a spus că veninul albinelor s-a dovedit extrem de puternic.
Am descoperit că veninul de la albinele este remarcabil de eficient în uciderea unora dintre aceste celule de cancer mamar cu adevărat agresive la concentrații care nu sunt la fel de dăunătoare pentru celulele normale, a spus dr. Duffy.
Cercetarea a arătat că o concentrație specifică de venin a distrus 100% din celulele cancerului de sân triple-negative și celulele de cancer de sân îmbogățite HER2 în decurs de 60 de minute, având în același timp efecte minime asupra celulelor normale.
Dr. Duffy a recoltat venin din stupii de albine din Irlanda și Anglia.
„Albinele din Perth sunt unele dintre cele mai sănătoase din lume”, a spus ea.
Albinele au fost adormite cu dioxid de carbon și ținute pe gheață înainte ca veninul să fie extras și injectat în tumori.
Ea a spus că o componentă a veninului numită melittin este cea care a avut efectul uciderii.
Cercetătorii au reprodus melittina și au descoperit că reflectă majoritatea efectelor anticancerigene ale veninului albinelor.
„Ce face melittina este că intră de fapt în suprafață sau în membrana plasmatică și formează găuri sau pori și provoacă moartea celulei”, a spus dr. Duffy.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că în 20 de minute, melittina avea un alt efect puternic.
Am constatat că interferează cu principalele căi de semnalizare a cancerului, care sunt fundamentale pentru creșterea și replicarea celulelor canceroase, a spus ea.
Profesorul Peter Klinken, științificul șef al Australiei de Vest, a declarat că este dezvoltare semnificativă, care a oferit un alt exemplu în care compușii din natură ar putea fi utilizați pentru tratarea bolilor umane.
„Cred că este incredibil de interesant faptul că au făcut această observație, că molecula melittină poate afecta de fapt celulele canceroase, dar că poate funcționa în combinație cu alte medicamente care provin și din produse naturale și, în combinație, chiar distruge aceste celule canceroase din cap „, a spus profesorul Klinken.
Dr. Duffy a subliniat că acesta este doar începutul și trebuiau făcute mult mai multe cercetări.