Povestea femeii care nu s-a vindecat de coronavirus nici după șase luni. În fiecare săptămână are noi simptome!

Povestea femeii care nu s-a vindecat de coronavirus nici după șase luni. În fiecare săptămână are noi simptome!
Foto: Instagram @_coronadiary
Publicat: 02/09/2020, 10:11

Monique Jackson crede că s-a infectat cu noul coronavirus la începutul pandemiei și după șase luni tot nu se simte bine. Este una din miile de persoane aflate în această situație și ține un jurnal ilustrat cu simptomele sale și încercările eșuate de a găsi un tratament.

În urmă cu un an, Monique Jackson urmărea o discuție Ted despre ciuperci și era încântată, scrie bbc.com. Fungi, spunea invitatul de pe scenă, au inspirat world wide web-ul, au o rețea care se întinde în toate pădurile. Permit copacilor să comunice între ei dacă au probleme.

În prezent, pe măsură ce Monique se luptă cu coronavirusul pentru a 24-a săptămână la rând, se gândește deseori la acea discuție Ted.

Aceasta a suspectat că acest „Covid cu coadă lungă” este o reacție nouă, pe care medicii de abia o studiază. S-a îmbolnăvit în martie și la început a avut simptome ușoare ale bolii, dar care nu au mai lăsat-o. După câteva luni, încă se străduiește să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul ei.

Ultimele luni i-au schimbat radical viața

Monique este o extrovertită, mereu hiperactivă. Practică Thai boxing și jiu-jitsu și pedalează kilometri întregi pe zi, către și dinspre galeria de artă la care lucrează, situată în centrul Londrei.

Dar ultimele luni i-au schimbat profund viața. Acum, femeia are o listă pe peretele din dormitor, care îi reamintește să „salveze” din energia zilnică, pentru a se… spăla pe dinți.

„Nu sunt leneșă”, spune femeia. Uneori, nu poate însă decât să coboare scările case. Corpul ei refuză să coopereze și aceasta a găsit refugiu în Instagram, unde publică jurnalul despre simptomele sale.

Folosește jurnalul pentru a le spune oamenilor cu ce se confruntă și pentru a-i uni pe cei cu aceleași probleme, denumiți „long-haulers”, un fel de pacienți Covid „de cursă lungă”.

„Mi-au zis că am avut un atac de panică…”

Monique s-a îmbolnăvit odată cu un prieten, după ce au călătorit împreună cu trenul. În primele două săptămâni s-a simțit slăbită, nu se putea ridica. La farmacie nu a mai găsit termometre, dar presupune că avea febră.

În săptămână 2 a avut probleme cu respirația. A venit ambulanța și medicii i-au zis că nivelul oxigenului din sânge este bun. „Mi-au zis că am avut un atac de panică”, povestește Monique.

A încercat remedii naturiste, usturoi, ardei, dar nu mai avea gust. „Mai aveam energie să trimit mesaje la cel mult doi oameni pe zi!”, spune ea.

După două săptămâni, Monique a avut alte simptome, printre care o „ciupitură” în piept: „Am crezut că fac infarct”.

Cei de la 111 (serviciul de urgență) au sfătuit-o să ia paracetamol, care a avut efect, dar Monique s-a ales cu alte simptome: un „foc” în stomac de fiecare dată când mânca. Medicii au crezut că are ulcer (ulterior, problemele gastrice au fost recunoscute drept simptome Covid-19).

„Era o agonie” / „Un film horror”

În săptămâna 6, Monique s-a ales cu dureri urinare și de spate. Medicii i-au dat antibiotice până când au decis că nu este vorba de o infecție bacteriologică. „Era o agonie”, mărturisește femeia.

Monique a renunțat la social media. Nu a mai „consumat” știri. A aflat că mulți oameni de culoare mor răpuși de coronavirus și a comparat totul cu un „film horror”.

Au trecut săptămâni întregi și simptomele se schimbau pe zi ce trece. I s-au învinețit mâinile și le-a băgat repede sub apă caldă, pentru a reda circulația sângelui.

„Mă întrebau cum mă simt psihic”, povestește ea. „Implicația era că simptomele acestea nu puteau fi tratate și nu generau o durere reală”.

Monique s-a ales apoi cu iritații pe tot corpul și uneori se trezea în toiul nopții simțind „înțepături de cuțit” în tot corpul.

Într-o noapte, pe când vorbea cu o prietenă la telefon, a simțit că-i paralizează partea dreaptă a feței. S-a repezit la oglindă, dar chipul ei arăta normal. Medicii nu au găsit niciun semn cum că ar fi avut un anevrism.

Simptomele bizare ale coronavirusului

Uneori simțea că cineva o trage de mână sau de păr și de multe ori avea doar 5-10 minute la dispoziție pentru a le povesti medicilor ce se întâmplă cu ea. Nu era suficient.

„Dacă mi-ar fi zis: Uite ce e, ai Covid, dar nu știm să te tratăm, atunci ar fi fost bine”, spune ea.

Rezultatul testului pentru Covid-19

Au trecut 9 săptămâni până când Monique a putut face un test pentru coronavirus. Rezultatele au venit negative – dovedind că nu mai are virusul. A fost ca o eliberare, deoarece Monique se temea că-și va infecta prietenii și familia. Dar s-a simțit ciudat. „Sentimentul că ești contagios este foarte dureros din punct de vedere psihologic”, explică femeia.

Au trecut 4 luni de când s-a îmbolnăvit. Monique a decis să se mute alături de cei dragi, pentru a primia ajutor la curățenie. Starea ei părea că s-a îmbunătățit, dar după ce a folosit aspiratorul, timp de 4 minute, s-a prăbușit din nou. Nu a mai putut respira! A stat apoi 3 săptămâni în pat.

Medicii nu știu, deocamdată, cum îi pot trata pe acești oameni cu simptome pe termen lung.

Monique a reușit să primească asistență psihologică și acum se poate confrunta mai bine cu realitățile bolii. Nu credea niciodată că boala o va pune în legătură cu… amatorii de ciuperci.

Prietenii, cel mai mare ajutor

Ciupercile au proprietăți antivirale, explică Monique. Rețeaua naturii din pădure i-a adus aminte de prietenii care i-au adus mâncare la ușă, lună după lună. Oamenii pe care s-a bazat atât de mult când a fost bolnavă.

„Am fost izolată în camera mea”, a scris Monique pe Instagram. „M-am simțit mai conectată ca niciodată”. Urmăriți jurnalul lui Monique pe Instagram @_coronadiary.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații