Vești extraordinare pentru șoferi, care ar putea fi scutiți de la plata impozitului pe venit. Asemenea IT-iștilor, și șoferii profesioniști ar urma să beneficieze de acest avantaj, dacă propunerea legislativă a PSD va trece de votul Parlamentului.
Deocamdată, inițiativa social-democraților a fost adoptată miercuri, 2 septembrie, de senatori. Printre altele, propunerea parlamentarilor PSD prevede și reducerea cu 3,75% a contribuției la asigurările sociale, până în 2028!
În expunerea de motive, social-democrații arată că sectorul transporturilor nu a beneficiat niciodată de facilităţi importante în România, asta deși țara noastră, la fel ca altele din Uniunea Europeană, se confruntă cu un deficit de șoferi profesioniști. „Șoferii profesioniști din România se formează în țară noastră, în întreprinderile de la noi și apoi migrează spre țările din vestul UE, pentru salarii mai mari. Totodată, aceeași mare problemă, a deficitului de conducători auto profesioniști, este semnalată și în țara noastră, aceasta nefiind una nouă. Conducătorii auto pleacă din țară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente”, se arată în expunerea de motive a PSD.
La momentul actual, România are un deficit de circa 45.000 de șoferi profesioniști. Totodată, avem deficit și „un număr considerabil de vatmani”, ceea ce face ca mulți operatori de transport să țină în garaje între 10 și 15% din flota de autovehicule.
„O primă măsură de facilitare și de suport care trebuie și poate fi acordată este modificarea legislativă care propane ca, asemenea persoanelor care lucrează în induslria IT, și șoferii profesioniști din România să beneficieze de subvenționarea impozitului pe venit”, mai susțin social-democrații. Astfel, dacă va trece de votul Parlamentului, legea ar prevede ca șoferii de transport de persoane, inclusiv cei de transport public, și șoferii de transport marfă să fie scutiți de impozitul pe venit până la finalul anului 2028! În plus, șoferii profesioniști vor fi scutiți și de la plata asigurărilor de sănătate și de contribuția la Pilonul II de pensii.
În acest moment, proiectul PSD a trecut de Senat, însă for decizional este Camera Deputaților.