”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.
Se împlinesc cinci ani de când Festivalul de book-trailere Boovie reunește tineri din toate liceele, și nu numai, într-un proiect dedicat cărților transpuse într-un film scurt, dar original. Autoare a unei idei care a declanșat un adevărat fenomen, Carmen Ion, profesoară de limba română la Liceul Pedagogic din Focșani, a „reinventat” bucuria și plăcerea de a citi pentru mii de copii, combinând cititul clasic cu tehnologia. Astfel, ea a inițiat un concept care, în scurt timp, a stârnit un viu entuziasm printre elevii din toată România: le-a propus să facă booktrailere. De anul trecut, câștigătorii și-au văzut proiectate creațiile la TIFF.
Ediția din 2020, anul în care pandemia a impus bariere de distanțate socială inclusiv între tinerii iubitori de carte, nu s-a „blocat” în aceste circumstanțe, însă a fost transferată în online. Organizatorii au fost nevoiți să amâne Festivalul book-trailere Boovie, anunțat inițial pentru luna iunie, la sfârșitul lunii august. Recent, „agitația” tradițională dintr-un parc de lângă Liceul Pedagogic din Focşani, unde elevii filmau booktrailerele pentru lecturile preferate, s-a mutat în online.
Deschiderea oficială a ediției cu numărul cinci a avut loc pe 28 august, începând cu ora 16:00, cei interesați fiind invitați să participe online atât din aplicația Boovie, cât și de pe pagina de Facebook sau prin intermediul canalului de YouTube Boovie.
În sprijinul tinerilor îndrăgostiți de artă și cultură au venit, și de această dată, Primăria și Consiliul Local Focșani, Consiliul Județean Vrancea, sumele necesare premiilor alocate fiecărei categorii de câștigători fiind astfel alocate de administrația locală.
„După cum știți din edițiile precedente, Boovie este un festival care adună elevi din toată țara, elevi care au decis că pentru binele lor este minunat să citească, și din cărțile pe care le-au citit să facă niște Book Trailere. Ajuns la a V-a ediție, festivalul de anul acesta se desfășoară în condiții neobișnuite, să spunem, nu mai putem să-l facem ca în anii precedenți cu prezență fizică la Focșani, dar se va desfășura online pe toate activitățile lui. (…) Anul acesta au fost înscrise peste 200 de echipe, asta înseamnă în jur de 2.200 de elevi și profesori. Din nefericire, condițiile nu au permis ca toate echipele să finalizeze trailerele, și atunci am rămas cu 70 de echipe. Mi se pare impresionant numărul acesta având în vedere că nu a fost ușor pentru copii să filmeze în vacanță; multe dintre echipe au apucat să filmeze înainte de debutul pandemiei‟, a precizat inițiatoarea festivalului, Carmen Ion.
Programat inițial în perioada mai-iunie, Festivalul Boovie debutează la finalul lunii august, cu o întârziere provocată de pandemie, în concurs fiind 70 de echipe din 25 de județe din țară dar și din două localități de peste Prut, Bălți și Chișinău. Pentru ca și în acest an Festivalul Boovie să poată fi organizat, a fost nevoie de o echipă generoasă de oameni implicați și cu idei creative, scrie presa locală. Despre ei a vorbit Mihaela Ichim, directorul Departamentului de Lobby și Fundraising Boovie.
„Anul acesta, festivalul nu ar fi fost posibil fără ajutorul voluntarilor. Având în vedere situația cu pandemia care pe noi elevii ne-a făcut mai delăsători, am fost foarte bucuroasă să văd că elevii vrânceni s-au mobilizat și s-au strâns să ajute festivalul din nou, ca și în anii trecuți. Am reușit să strângem pe toate departamentele aproximativ 60 de voluntari care, de la prima ședință pe care am făcut-o au spus că sunt gata să ne ajute cu orice. Voluntarii sunt din toate liceele din oraș, nu s-a ținut cont de liceu‟, a precizat Mihaela Ichim.
Marele premiu al Festivalului Concurs de BookTrailere Boovie 2020, inițiat de profesoara Carmen Ion, care a avut loc în perioada 28-31 august, la Focşani, a fost câştigat anul acesta de echipa „Moisil TM” a Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, pentru un trailer după cartea „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse.
O fostă elevă a profesoarei Carmen Ion a povestit cum a luat naștere acest proiect. „Sunt studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială pe departamentul de Resurse Umane în ultimul an. Vorbind despre festival cu doamna Carmen Ion, i-am spus că vreau să o ajut cu tot ce ține de departamente și echipe. Sper să lucrăm foarte bine împreună pentru că am avut maximum o lună să ne cunoaștem și să lucrăm împreună, dar această echipă va rămâne și pentru anul viitor.
În clasa a IX-a, doamna Carmen Ion a venit la noi în clasă cu ideea, am făcut primul book trailer la noi în clasă. Numele a fost dat la noi în clasă pentru că a venit doamna într-o zi și ne-a spus că are nevoie de un nume; așa că în ora de română am făcut brainstorming și am început să scriem pe tablă; un coleg a scris un «book», un altul «moovie», iar un alt coleg le-a combinat și a scris «Boovie». Îmi place foarte mult ideea și mi se pare senzațional că a evoluat atât de repede. De la nivelul unei clase, la nivelul unui liceu, apoi local, județean, național și acum internațional‟, apreciază Andreea Stanca.