Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, joi, că demarează o anchetă la nivelul departamentului de achiziții din cadrul Ministerului Sănătății și la comisia care a gestionat cumpărarea măștilor destinate persoanelor din categorii defavorizate. Totul în urma dezvăluirilor GÂNDUL.RO privind licitația „cu cântec” (VIDEO EXCLUSIV. Ministrul Sănătății amenință Naguma după dezvăluirile din GÂNDUL.RO: ”Reziliem dacă nu livrează marfa în două zile!” + Câte măști au fost distribuite până acum)
„Evaluarea este la 102 milioane de măști. După cum știți, a fost o licitație contestată, s-a așteptat un timp, vreo 60 de zile, până s-au încheiat contracte-cadru – 11 din cei 14 care corespundeau. S-a încheiat un contract subsecvent cu prima firmă, a fost contestat. Am așteptat la Comisia de soluționare a contestațiilor. După ce s-a dat verdictul că se respinge contestația, în a 10-a zi a fost contestat la tribunal. A rămas în așteptare. S-a respins și acolo. Am început și am încheiat acel contract subsecvent, suntem în derularea lui. Din informațiile pe care astăzi le am de la comisia de achiziții s-au livrat, deși apăruse în presă o altă cantitate, 39 de milioane de măști, dar acest contract trebuie re-evaluat, fiindcă din discuțiile aflate în comisie s-ar fi încălcat niște termeni. Eu deja mâine am organizat o comisie de anchetă în interiorul ministerului, pentru a evalua acest contract și comisia de achiziții, și în același timp avem și evaluarea pe care o facem pe contractul în sine cu firma câștigătoare”, a explicat Nelu Tătaru, miercuri seară, în direct pe B1 TV. (Incredibil! Naguma Medical nu poate livra cele 115 milioane de măști în două zile, dar amenință Ministerul Sănătății cu procese: ”Orice decizie unilaterală implică penalizări de 66 milioane RON”)
Referitor la poziția companiei respective, care ar fi precizat că în contract este stipulat un termen de 15 zile de garanție de la termenul limită, Nelu Tătaru a declarat: „Există o perioadă de grație de 15 zile de la notificare, dar ei au fost notificați pe 18 cum că nu respectă contractul și nu creează acea garanție, nu constituise acea garanție. Notificarea era făcută pe 18. Am fost anunțați după această notificare că acea garanție era constituită pe 12, noi nefiind anunțați. Informațiile le am de la comisia de achiziții, pe care le-am aflat în această perioadă, rămânând ca de acolo să se desfășoare, conform contractului, cele șapte zile de execuție ale contractului, urmând notificării 15 zile perioadă de grație în care să vină toată cantitatea. Suntem în acest moment în evaluarea acestui contract. V-am spus, eu am și o anchetă internă la nivelul comisiei de achiziție, dar din informațiile mele ar fi trebuit ca în două zile să se termine această perioadă”.
„După cum știți, 11 din cei 14 au încheiat contracte-cadru. Conform acestor contracte-cadru, când s-a reziliat un prim contract se trece la a doua firmă, care începe să aducă acele măști. Dacă nu respectă, se trece la a treia, se trece la a patra”, a spus Tătaru.
Directorul editorial Gândul.ro, Adrian Artene, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre scandalul licitației privind achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoane nevoiașe, un contract sortit eșecului, care pune în pericol viețile românilor, în plină pandemie de Covid-19.