Anthony Fauci, directorul Centrului american pentru Alergii și Boli Infecțioase, dar și un alt specialist în epidemiologie, avertizează că omenirea „a intrat într-o eră a pandemiilor”, iar pandemia actuală de COVID-19 ar putea fi prima dintr-o serie de epidemii.
În cadrul unui raport publicat în revista Cell, Fauci și epidemiologul David Morens estimează apariția unor alte pandemii în anii ce urmează, potrivit BuzzFeed News.
Potrivit acestora, la apariția pandemiilor vor contribui cel mai mult defrișările, aglomerările urbane și existența piețelor de animale sălbatice. Acestea vor duce la degradarea mediului înconjurător la nivel mondial în următoarele decenii, „un element determinant în apariția bolilor”.
„Nu am un glob de cristal, dar ceea ce vedem acum seamănă mult cu o accelerare a pandemiilor”, spune Morens.
Potrivit specialiștilor, epidemiile apar fie ca urmare a unor agenți patogeni deja cunoscuți, precum virusul West Nile sau bacteriile rezistente la antibiotice, dar și ca urmare a unor patogeni transmiși de la animal la om, precum epidemiile provocate de diverse tipuri de coronavirus (SARS, MERS, SARS-CoV-2).
Morens și Fauci susțin că omenirea trebuie să se adapteze acestei situații, modificând pe cât posibil modalitatea de răspuns la pandemii.
„Dovezile actuale sugerează că SARS, MERS și COVID-19 sunt doar ultimele exemple dintr-o serie de boli mortale”, spun cei doi specialiști.
Numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus se apropie de 26 de milioane la nivel mondial, cu peste 850.000 de decese. Morens a observat că în ultimii 17 ani au apărut trei noi tipuri de coronavirus, după mai bine de un secol în care nu apăruse niciunul.
De asemenea, a fost observată o „explozie” de focare de Ebola în ultimii șase ani, o epidemie de Zika și o creștere puternică a cazurilor de febră Dengue. Astfel, Morens notează că această situație este mai mult decât o simplă coincidență.
„Se pare că aceste pandemii sunt o tendință în creștere și pare că se vor întâmpla mai des, este un fapt. Nu cred că pot fi evitate. însă pot fi prevenite”, a declarat Nikos Vasilakis, specialist în epidemiologie în cadrul Universității din Texas.
Gregory Gray, de la Institutul de Sănătate Globală Duke, susține că actuala pandemie este o oportunitate pentru ca umanitatea să își schimbe abordarea față de apariția unor noi boli și unor noi pandemii. El spune că fiecare nouă boală trebuie să fie tratată ca o urgență unică.
„Sunt mult mai multe virusuri acolo de unde a venit COVID-19. Avem nevoie de reduceri în rata degradării mediului, atât în cazul pădurilor tropicale cât și a comerțului cu animale sălbatice, în caz contrar cușca agenților patogeni este larg deschisă”, spune Andy Dobson, biolog la Princeton.
Cu toate acestea, Morens atrage atenția că apariția unor noi pandemii nu poate fi prevăzută cu exactitate, iar tendința actuală ar putea să se schimbe.