Profesorul Alexandru Rafila a explicat vineri seară care ar putea fi o posibilă cauză datorită căreia circulația virusului gripal s-a dovedit a fi de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți în emisfera sudică, unde este sezonul de iarnă, dar și faptul că această schimbare va influența strategia de vaccinare antigripală.
Reprezentantul României la OMS a sugerat că o posibilă cauză ar putea fi chiar pandemia de coronavirus, respectiv măsurile de protecție și siguranță care s-au luat împotriva răspândirii SARS-CoV-2. Se pare că acestea ar fi putut duce și la limitarea răspândirii gripei.
Avocatul Cătălin Şerban (44 de ani), internat cu Covid-19 pe secţia de Terapie Intensivă a Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a pierdut lupta cu boala. Weekend-ul trecut, omul de afaceri Romeo Dunca a anunţat că oferă 10.000 de lei pentru cel care donează plasmă avocatului Cătălin Şerban.
Unul dintre cei mai importanți lideri politici din România trece prin momente delicate. Victor Ponta este suspect de Covid-19, după ce a fost în contact direct cu un medic infectat cu noul coronavirus.
S-a întâmplat la Bacău, într-o vizită electorală efectuată de fostul prim-ministru. Ponta a mers în orașul lui Bacovia pentru a-i susține pe medicul Aurelia Țaga, candidat la şefia Consiliului Județean Bacău, și pe Cosmin Necula, candidat la Primăria Bacău.
Specialiștii IGPR au stabilit principalele motive pentru care peste 70 de români s-au omorât între ei pe perioada stării de urgență. Un studiu realizat de Institutul de Cercetare și Prevenirea Criminalității a scos în evidență particularitățile crimelor comise de români.
Cele aproape șapte luni, timp în care, din cauza pandemiei de COVID-19, au avut un impact negativ asupra cetățenilor, care, din cauza depresiei provocate de izolare au devenit mai agresivi ca de obicei.
Acest lucru s-a regăsit și în statistica omorurilor pentru primele șapte luni ale anului, când autoritățile au înregistrat, la nivel național, 120 de crime, dintre care nu mai puțin de 72 au avut loc în starea de urgență.
Doctorul Andrea Ammon, directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a declarat miercuri, în fața Parlamentului European, la o dezbatere organizată de Comisia pentru Mediu, Sănătate și Siguranță Alimentară, că închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură abordată, pentru a reduce efectele virusului.
Datele de la nivelul ECDC, cel mai important centru european de analiză și control al bolilor, echivalentul CDC din Statele Unite, au arătat că închiderea școlilor nu are un impact direct în privința ratei de transmisie a infecției, iar deschiderea școlilor nu a duc, în țările care au luat această măsură, la creșterea ratei de infectare, transmite directorul instituției.
Elevii ar putea merge la școală începând cu 1 octombrie, iar în perioada 14-30 septembrie să urmeze cursuri online, spune Ludovic Orban. Este vorba despre un scenariu cerut de medici.
„Au fost discuții pe această temă (ca școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici, care spun că atât profesorii, cât și copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că o mare parte dintre cei infectați au spus că vin din concediu”, spune Ludovic Orban.
Nici bine nu s-a semnat, azi, Angajamentul pentru Noul Bucureşti, că deja asistăm la o fractură în parteneriatul USR-PNL-PLUS. Un important lider din cadrul PLUS, pe care nu puțini îl numesc, deja, viitorul „al doilea primar” al Capitalei, dă de pământ cu ministrul liberal Lucian Bode în chestiunea accidentului rutier.
Lucian Bode mai rău s-a „înfundat” în urma conferinței de presă de joi, 4 septembrie, în care n-a făcut altceva decât să pună toată vina pentru producerea accidentului în cârca șoferului SPP.
Președintele Americii nu este atât de sigur în privința verdictului pus de medicii nemți în cazul dizidentului Aleksei Navalnîi. De fapt, Donald Trump pare convins că în spatele poveștii cu otrăvirea rivalului lui Vladimir Putin se ascund alte interese.
Într-un comentariu făcut vineri și preluat de CNN, liderul de la Casa Albă a declarat că nu a văzut dovezi despre otrăvirea opozantului rus. În același timp, însă, Trump a ținut să adauge că nu are niciun motiv să se îndoiască atunci când Berlinul dă asigurări că dispune de „probe fără echivoc”.