Negociatorul-șef al UE spune că Londra trebuie să fie de acord să nu schimbe legea britanică care denaturează comerțul cu blocul comunitar.
Uniunea Europeană solicită un potențial veto asupra legilor și reglementărilor post-Brexit ale Regatului Unit, a informat sâmbătă ziarul The Times, citând înalți oficiali guvernamentali.
Cotidianul britanic a raportat că negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, ar fi insistat asupra faptului că Londra nu este de acord să pună în aplicare nicio modificare a legislației britanice care ar putea denatura comerțul cu blocul comunitar, fără a consulta în prealabil Bruxelles-ul.
Omologul lui Barnier din Marea Britanie, David Frost, a respins abordarea, a raportat The Times.
„UE trebuie să realizeze că ceea ce solicită este în contradicție cu ceea ce au votat britanicii, de două ori, și nu ceva ce am putea accepta”, a spus o sursă britanică.
Diplomații UE au spus că Barnier s-a dus marți la Londra pentru a-i spune lui Frost că Marea Britanie trebuie să meargă pe ajutorul de stat sau că nu va exista un acord privind Brexit-ul.
Ulterior, Barnier a spus că Londra nu a demonstrat suficientă flexibilitate și creativitate în ceea ce privește concurența loială, pescuitul și soluționarea litigiilor pentru a sigila un acord privind noile legături comerciale până la un „termen strict” de la sfârșitul lunii octombrie.
Înalți oficiali din biroul prim-ministrului britanic Boris Johnson văd doar 30-40% șanse ca să existe un acord comercial Brexit din cauza impasului, a raportat The Times.
„Există riscul unui scenariu fără acord la sfârșitul anului”, a spus un oficial al UE. „Oamenii trebuie să fie pregătiți pentru asta”.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat reporterilor că „mai devreme sau mai târziu, Marea Britanie ar trebui să clarifice ce vor”.
„Nu este posibil să părăsiți clubul european și, în același timp, să păstrați toate beneficiile”, a spus el.
„Nu avem nicio certitudine că vom ajunge la o înțelegere. Sper că va fi posibil – dar cu orice preț.”
Johnson a spus că dacă UE ar fi sensibilă, ar oferi Regatului Unit soluția în stil canadian pe care o caută. Dar a adăugat că Marea Britanie este pregătită pentru orice eventualitate.
Marea Britanie a părăsit UE pe 31 ianuarie, întorcând spatele, după 47 de ani, proiectului de după cel de-al doilea Război Mondial care urmărea să construiască națiunile ruinate ale Europei într-o putere globală.
Ieșirea britanică a durat mai mult de trei ani de lupte pentru un acord de ieșire de la referendumul din 2016, care a trimis valuri de șoc pe piețele financiare globale.
De la Brexit, discuțiile despre un nou acord comercial au făcut până acum puțin progrese.
Nerespectarea unui acord ar putea afecta piețele financiare, întrucât aproape un trilion de dolari SUA în comerț, de la piese auto și medicamente la miel și pește, ar fi aruncate în derizoriu.