Un spital din Israel a recrutat persoane vindecate de COVID-19 pentru a face voluntariat în secțiile speciale de coronavirus și pentru a-i ajuta pe cei care încă se luptă cu boala.
Programul pilot este implementat în spitalul din Ierusalim Hadassah unde voluntarii îi vizitează pe pacienii aflați în stare medie și severă, care se află care ar fi trebuit să se afle în izolare. Voluntarii îi ajută pe pacienți să mănânce sau pur și simplu le țin companie, pentru a nu fi acaparați de singurătate.
Reprezentanții spitalului susțin că proiectul este primul de acest fel în întreaga lume. Programul se află probabil sub supraveghere strictă ținând cont de faptul că momentan nu se știe cu exactitate pentru când timp au anticorpi persoanele care s-au vindecat de COVID-19, relatează BBC.
„O persoană care stă lângă tine, vorbește cu tine, te ține de mână… cred că asta reprezintă jumătate din procesul de vindecare”, a explicat doctorul Rely Alon.
„Numele meu este Shuki Rock și am 43 de ani. Eu și soția mea am fost diagnosticați și am fost bolnavi de COVID-19. Ideea de a folosi oameni care sunt acum sănătoși, dar au avut coronavirus și au anticorpi, să meargă în secții și să facă voluntariat… Eu și soția mea am auzit de program și ne-am zis că este șansa noastră de a oferi ceva înapoi”, a declarat unul dintre voluntari.
Medicii de la spitalul din Ierusalim monitoriează în timp real toți pacienții internați în secțiile speciale de coronavirus datorită unor camere de supraveghere. În momentul în care voluntarii intră în aceste secții, aceștia pot vorbi cu cadrele medicale prin intermediul unui chat video.
„Îi învățăm câteva lucruri pe care trebuie să le știe, însă aspectul principal este să stea lângă pacienți, să vorbească cu el, să se roage cu el, să le dea să mănânce și nimic mai mult. Reprezintă un ajutor foarte mare pentru pacient și pentru cadrele medicale.
„Pe unul dintre pacienți l-am întrebat cum se simte, s-a uitat la mine și a plâns timp de 10 minute, se simțea frustrat pentru nu știa cum vor fi lucrurile în continuare, cum se va simți”, a mai povestit voluntar.
Toți voluntari au fost testați pentru anticorpii specifici virusului SARS-CoV-2, iar unii chiar au donat sânge pentru pacienții care au nevoie, însă în momentul în care intră în secțiile speciale COVID-19 trebuie să poarte același echipament de protecție ca asistentele deoarece momentan oamenii de știință nu știu pentru cât timp persoanele vindecate au anticorpi.
„Toți pacienții se simt foarte singuri. Nu au pe nimeni cu ei, nu au famialia, prietenii, pe nimeni, doar pe cadrele medical iar acestea sunt îmbrăcate ca extratereștrii, De aceea este foarte important pentru ei ca cineva să poată vorbi cu ei”, a declarat asistentul-șef Yevgeni Frank-Kamenetsky.
„Asta-i tot ceea ce pot să fac (n.r. voluntariat). Nu se compară nu ceea ce fac echipele de aici, asistentele, doctorii etc. Încerc să fac tot ce îmi stă în putere”, a mai mărturisit voluntarul.
În Israel au fost confirmate de la începutul pandemiei aproape 130.000 de infectări cu SARS-CoV-2, iar aproximativ 1.000 de persoane diagnosticate cu boala COVID-19 au decedat, în timp ce peste 102.000 au fost declarate vindecate.