Uniunea Europeană ar urma să impună sancțiuni economice la adresa a 31 de oficiali din Belarus, printre care se numără și ministrul de Interne, au anunțat luni trei diplomați europeni.
Măsura ar urma să fie luată până la jumătatea acestei luni, ca răspuns față de alegerile prezidențiale de pe 9 august, câștigate de Aleksandr Lukașenko și despre care opoziția și protestatarii susțin că ar fi fost fraudate, informează agenția de presă Reuters.
La aproape o lună de proteste față de rezultatul alegerilor, Uniunea Europeană intenționează să sancționeze oficialii bieloruși și ca urmare a reprimării violente față de protestatarii care au cerut organizarea unui nou scrutin.
„Inițial, am fost de acord asupra a 14 nume, dar multe țări au simțit că nu este suficient. Acum am ajuns la un consens cu privire la alți 17. Aceștia sunt oficiali de rang înalt responsabili pentru fraudarea alegerilor, dar și pentru violențele din cadrul protestelor”, a declarat un diplomat european.
Miniștrii de Externe ai UE au aprobat sancțiunile, care includ interdicții de călătorie în statele membre și înghețarea activelor deținute de persoanele supuse acestor măsuri, în cadrul unei întâlniri care a avut loc anul trecut la Berlin.
Cu toate acestea, Grecia și Cipru, care cer Uniunii Europene sancțiuni la adresa Turciei, ca urmare a disputei referitoare la acțiunile de explorare ale Ankarei din Mediterana de Est, încă nu au aprobat lista neagră stabilită de Bruxelles.
Lituania, Letonia și Estonia au impus lunea trecută interdicții de călătorie împotriva președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, dar și pe numele altor 29 de oficiali bieloruși.
În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cel puțin cinci au murit. Multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.