Uniunea Europeană a avertizat Regatul Unit că orice încercare a Londrei de a renunța la unele dintre angajamentele privind Brexit discutate cu autoritățile de la Bruxelles ar putea pune în pericol un viitor acord între UE și Marea Britanie și ar putea pune în pericol pacea din insula Irlanda.
Avertismentul vine în contextul în care în presă au apărut informații cu privire la intenția Guvernului Boris J0hnson de a modifica legislația națională astfel încât să poată ignora prevederile referitoare la Irlanda de Nord discutate cu Uniunea Europeană, informează Euronews.
De asemenea, premierul britanic a amenințat că ar putea să renunțe la negocierile cu UE privind relațiile viitoare, negocieri care vor fi reluate săptămâna aceasta, în cazul în care nu se va ajunge la un acord până la jumătatea lunii octombrie.
Perioada de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar expiră pe 31 decembrie.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că implementarea prevederilor deja negociate în cadrul Acordului Brexit reprezintă „o obligație conform legislației internaționale și o condiție pentru orice parteneriat viitor”.
Ea a mai spus că prevederile privind Irlanda și Irlanda de Nord sunt „esențiale pentru protejarea păcii și stabilității, dar și a integrității Pieței Unice”.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat luni că Marea Britanie este gata să renunțe la discuțiile privind relațiile comerciale cu Uniunea Europeană dacă nu se va ajunge la o înțelegere în Consiliul European până pe 15 octombrie.
„Nu are niciun sens să ne gândim la vreun calendar după acea dată. Dacă nu putem să cădem de acord până atunci, nu văd să poată să se ajungă la un acord de liber schimb, astfel că ambele părți ar trebui să accepte acest lucru și să meargă mai departe”, a spus acesta.
Publicarea informațiilor referitoare la modificarea legislației britanice a determinat mai mulți diplomați europeni să avertizeze că o astfel de decizie ar afecta prestigiul Marii Britanii la nivel global și ar putea duce la un blocaj și mai mare în negocierile privind relațiile dintre UE și Londra după 31 decembrie.
Avertismentul diplomaților europeni vine în contextul în care negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la relațiile după 1 ianuarie 2021, dată la care expiră perioada de tranziție, sunt în impas.
De altfel, recent, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că un acord privind comerțul între Marea Britanie și Uniunea Europeană „pare improbabil” în acest moment.
În același timp, negociatorul britanic, David Frost, a declarat că există un progres foarte redus în ceea ce privește negocierile, iar cele mai mari neînțelegeri sunt legate de politica de pescuit a UE și de reglementările referitoare la ajutoarele de stat.
Perioada de tranziție se încheie pe 31 decembrie și, dacă un acord nu va fi negociat până la acea dată, Marea Britanie va trebui să se bazeze pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește comerțul cu statele membre ale Uniunii Europene.
Aceasta ar însemna că cele mai multe bunuri exportate de către Marea Britanie către Blocul comunitar vor fi supuse unor taxe până în momentul semnării unui eventual acord de liber schimb.