Date îngrijorătoare furnizate de Eurostat cu privire la numărul angajaților din Uniunea Europeană. Cifrele oficiale ale Institutului European pentru Statistică arată că, în trimestrul doi din 2020, numărul angajaţilor a mai scăzut cu 2,7 procente în cele 27 de state membre UE (şi cu 2,9% în zona euro) față de precedentele trei luni.
Explicația pentru aceste cifre stă în aceea că și trimestrul doi al anului a fost marcat de măsurile de izolare impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei Covid-19.
Din 1995 încoace, de când se publică date oficiale, acestea sunt cele mai semnificative scăderi înregistrate la numărul de angajați! Cel mai sever declin a fost raportat în Spania (-7,5%), Irlanda (-6,1%), Ungaria (-5,3%) şi Estonia (-5,1%), iar cel mai redus, în Luxemburg, Belgia, Cipru, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Germania, Cehia și Suedia.
Deşi impactul pandemiei asupra numărului de angajaţi a fost relativ moderat datorită schemelor guvernamentale de sprijin, scăderea numărului de ore lucrate a fost mult mai pronunţată. Astfel, comparativ cu precedentele trei luni, în trimestrul doi, numărul de ore lucrate a coborât cu 10,7% în UE şi cu 12,8% în zona euro. În România, numărul de ore lucrate a fost mai mic cu 2,5%.
Pe baza datelor ajustate sezonier, Eurostat estimează că, în trimestrul doi din acest an, 203,1 milioane de persoane erau angajate în UE, din care 155,6 milioane în zona euro. Ca efect al pandemiei, numărul angajaţilor a scăzut cu 5,1 milioane în zona euro (minus 3,2%) şi cu 6,1 milioane în UE (minus 2,9%), comparativ cu cel mai ridicat nivel înregistrat în trimestrul patru din 2019.
În România, numărul angajaţilor a scăzut cu 1,9% în trimestrul doi din acest an, comparativ cu precedentele trei luni.