Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), a relatat într-un interviu în cadrul Webinarului Gândul.ro & Asociația Medici pentru România, în parteneriat cu Sanador, care a fost relația pacient-medic în perioada pandemiei, dar și care este nivelul comunicării dintre aceștia. Cât privește vaccinul antigripal, Barbu spune că „prețul unui vaccin antigripal nu este atât de mare comparativ cu beneficiile sale”, iar Ministerul Sănătății trebuie să ofere posibilitatea mai multor categorii de persoane pentru a se putea vaccina.
Nu toți pacienții înțeleg că trebuie să comunice mai bine cu medicul de familie, și nu toți medicii de familie au posibilitatea și resursele necesare pentru a avea o comuncicae mult mai bună cu pacienții. Este foarte importantă participarea autorității locale. Cred că medicii de familie ar putea fi ajutați de aceste autorități să contribuie la o comunicare mult mai bună. Dacă nu sunt ajutați medicii au resurse limitate. Mi-aș fi dorit de exemplu ca medicul meu de familie să aibă două asistente medicale plătite, motivate ca și în sistemul spitalicesc, astfel încât aceste persoane să ajute medicul în comunicarea cu pacientul”, explică președintele ANPP.
De altfel, Vasile Barbu spune că este nevoie de noi resurse pentru ca medicul de familie să facă față cerințelor de servicii medicale.
„Cred că prin campanii de informare atât la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la nivelul medicului de familie care este un vector de transmitere a informațiilor către pacient, cred că ar trebuie să găsim soluții să creăm noi mijloace și să dăm posibilitatea acestor medici să comunice mai calitativ cu pacientul”, mai spune președintele ANPP.
Cât privește campania de vaccinare, Vasile Barbu spune că aceasta va începe mai devreme: „Va începe la timp, asta e cel mai important. Am vrea ca în afară de cele trei milioane de doze de vaccin, să putem găsi și în farmacii vaccinul antigripal pentru a mări categoriile de beneficiari de vaccin, pentru că sunt oameni care sunt conștienți și vor să se protejeze dar nu pot. Prețul unui vaccin antigripal nu este atât de mare comparativ cu beneficiile pe care le are. Cred că Ministerul Sănătății trebuie să se gândească că nu ar fi rău să lărgim categoriile de beneficiari în ceea ce privește vaccinul antigripal”.
Webinarul „Covid-19 – Când și în ce condiții vom avea un vaccin?” este subiectul unei ediții speciale GÂNDUL LIVE și se transmite LIVE pe www.gandul.ro și pe pagina de Facebook Gândul, miercuri, 9 septembrie, începând cu ora 09:00.
Talkshow-ul este moderat de Beatrice Oșanu, redactor-șef CSID.RO, alături de Alexandru Costache, Președintele Asociației „Medici pentru România”. Cei mai buni specialiști oferă răspunsul la întrebările momentului legate de criza Covid-19
– Există o schemă de tratament standardizată în tratarea Covid-19?
– Cum acționează remdesivir asupra Sars-CoV-2?
– Estimări legate de numărul de cazuri în contextul încheierii sezonului estival
– Având în vedere că se apropie sezonul virozelor respiratorii, în ce măsură considerați că virusul interferează cu Covid-19?
– În ce măsură birocrația poate afecta dezvoltarea unui vaccin?.