Revin în actualitate tensiunile dintre G7 și Federația Rusă. Încercarea de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi este văzută de Occident drept o tentativă de asasinat eșuată, însă, chiar și așa, Moscova trebuie pedepsită, susțin marile puteri de pe glob.
La rândul lor, rușii încearcă să pară indiferenți la vociferările G7 și, mai mult, contraatacă. Asistăm la o „campanie de dezinformare” destinată să aducă noi sancțiuni economice și financiare impuse Moscovei, replică Ministerul de Externe. „Vasta campanie de dezinformare în curs este o dovadă clară că iniţiatorilor săi nu le pasă de sănătatea lui Navalnîi, ci se încearcă o mobilizare pentru impunerea de sancţiuni”, arată diplomaţia moscovită într-un comunicat de presă.
Printr-o luare de poziție comună, miniştrii de Externe din Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie au afirmat marţi, 8 septembrie, că sunt „uniţi în condamnarea în termenii cei mai fermi a otrăvirii confirmate a lui Aleksei Navalnîi”. Uniunea Europeană a evocat posibilitatea unor sancţiuni, iar Berlinul a indicat pentru prima oară că ar putea chiar să reanalizeze îngheţarea emblematicului proiect de gazoduct cu Rusia, Nord Stream 2.
Rusia insistă că nicio urmă de otravă nu a fost detectată de medicii ruşi în organismul lui Navalnîi, care a fost spitalizat de urgenţă în Siberia la sfârşitul lunii august, şi cere dovezi pe care Germania nu i le-a furnizat încă, potrivit Moscovei. „Continuăm să cerem cu insistenţă părţii germane să ne transmită informaţiile cu privire la examenul medical al lui Navalnîi, inclusiv rezultatele analizelor sale biochimice. Din păcate, partea germană tergiversează procesul”, arată diplomația rusă.
Opozantul Aleksei Navalnîi (44 de ani), aflat în prezent la clinica Charite din Berlin, după ce iniţial fusese spitalizat în Rusia, a fost victima, potrivit guvernului german, unui atac cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput de specialişti sovietici în scopuri militare.