Alegerile parlamentare, noi reguli adoptate de senatori. Până la ce oră pot vota cei aflați la coadă

Alegerile parlamentare, noi reguli adoptate de senatori. Până la ce oră pot vota cei aflați la coadă
Senatorii au votat miercuri mai multe modificări în materie electorală / Sursă foto: Mediafax
Publicat: 09/09/2020, 16:43

Senatorii au aprobat, miercuri, un proiect de lege care modifică mai multe prevederi privind alegerile parlamentare, care vor avea loc în 6 decembrie, de la modificaer numărului necesar de susținători pentru candidați, la organizarea scrutinului, în cazul în care alegătorii sunt la coadă în fața secției la ora închiderii votului.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea unor legi în materie electorală, inițiată de deputații Benedek Zacharie (UDMR), Cătălin Drulă (USR), Varujan Pambuccian (minorități), Emil Paşcan (PMP), Florin Roman (PNL) și Alfred Simonis (PSD), a fost aprobată cu 123 de voturi „pentru” și „împotrivă”.

Actul normativ, care urmează să primească votul final în Camera Deputaților, prevede ca alegătorii care se află în faţa secţiei de vot sau aşteaptă la rând vor putea vota până la ora 23.59, spre deosebire de prevederile legii în vigoare, coform cărora li se pemite săși exercite dreptul doar persoanelor care, la ora 21, se află în sala unde se votează. În plus, numărul necesar de susţinători pentru a fi depuse candidaturile a fost redus la jumătate, de la 1% la 0,5% din numărul in numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național. Pe de alte parte, amendamentele privind organizarea alegerilor în diaspora pe parcursul a două zile au fost respinse, conform raportului întocmit de comisia de fond.

Adrian Țuțuianu: „Avem de-a face cu un ghiveci legislativ”

Actul normativ modifică și definiția partidului parlamentar: „În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minoritalilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare”, se arată în proiect.

În plus, conform proiectului, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, iar materialele de protecţie sanitară sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora este asigurată prin grija Ministerului Afacerilor Interne a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

„Legile făcute pe repede înainte nu sunt o soluție bună. Am văzut în trecut și cred că e și cazul pentru acest proiect. Pe de altă parte, aici vorbim despre urgență. Guvernul, AEP au așteptat până în ultmuul moment să vină cu acele modificări abaolut necesare. (…) Legea include și modificări în modificări în organizarea AEP care nu-și aveau locul aici, dar cea mai matre regret pe care-l avem este că nu a fost inclusă o prevedere esențială privind votul în diaspora, referitor la durata acesteia: două zile sunt necesare în condițiile pandemiei”, a spus senatorul USR Radu Mihail, citat de Mediafax.

Adrian Țuțuianu a anunțat că senatorii ProRomânia votează împotriva proiectului. „În primul rând avem de-a face cu un ghiveci legislativ, cu modificări care privesc funcționarea AEP. În al doilea rând, se schimbă regula în timpul jocului. Avem alegeri peste trei luni și noi modificăm substanțial legislația electorală. În al treilea rând, un lucru care arată că distinșii mei foști colegi din PSD se războiesc cu ProRomânia privește modificarea definiției partidului parlamentar”, a declarat Țuțuianu.

Calendarul alegerilor, aprobat de Guvern

Conform Hotărârii Guvenului nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale pentru Senat și Camera Deputaților, peste două zile, în 11 septembrie, este data prevăzută pentru constituirea Biroului Electoral Central, iar din 7 octombrie începe depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, iar din 22 octombrie, depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale din țară.

În 2 noiembrie este stabilită constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripțiile electorale din țară.  Campania elecotrală începe în 6 noiembrie și se termină în 5 decembrie, ora 7:00. Votarea, în 6 decembrie, începe la ora 6:00 și se încheie la ora 21.

La alegerile din acest an sunt așteptați să își exprime dreptul de vot 19.004.986 de cetățeni înscriși în Registrul electoral, conform datelor valabile în 25 august 2020 este de 19.004.986, Dintre aceștia, 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS, potrivit AEP.

Până în data de 21 septembrie, alegătorii din diaspora pot să se înregistreze pe portalul https://votstrainatate.ro/ ca alegători la o secție de votare sau prin corespondență. Până la ora publicării, numărul lor depășea cu puțin pragul de 5.000 de persoane, majoritatea, 3.839 fiind înscriși ca alegători prin corespondență.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?