Ludovic Orban vorbit vineri despre zvonurile privind existenţa unor discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru încheierea unui acord de împrumut. Premierul spune că, cel puțin până în momentul de față, nu a fost în discuție această variantă. Fostul premier Sorin Grindeanu a vorbit săptămâna trecută, la Antena 3, despre iminența unei noi crize economice, precizând că, în opinia sa, Guvernul nu va putea ocoli un nou acord cu FMI dacă va continua să se împrumute în același ritm. Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a negat, la rândul său, de mai multe ori, că Executivul ar lua în calcul un acord cu FMI.
„Există două tipuri de acord cu FMI. E un acord cu FMI care este în limita unei sume de două miliarde, în care FMI-ul acordă credit pentru (…) finanţarea deficitului. Şi e tipul ăla de credit pe care îl ştie toată lumea, care presupune restructurare, care presupune o serie de reduceri de cheltuieli. Noi nu am avut în discuţie, până în momentul de faţă, posibilitatea de a realiza un acord cu FMI”, a declarat Orban la Drobeta Turnu-Severin, citat de Agerpres.
Orban mai spune că România s-a împrumutat până acum de pe piețele financiare cu dobânzi bune.
”Sigur că cea mai bună dovadă este că, deşi am fost în criză, guvernul pe care îl conduc s-a împrumutat mai ieftin decât guvernele PSD; cu o singură excepţie, în luna februarie, pentru că în luna februarie PSD a depus moţiune de cenzură ca urmare a angajării răspunderii”, a precizat prim-ministrul.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a declarat la începutul lunii septembrie că actualul Executiv s-a împrumutat cu 1.000 de euro pe secundă, iar România va fi nevoită să semneze un acord de împrumut cu FMI la începutul anului viitor
Sorin Grindeanu acuză Guvernul că a cheltuit ”cu 50% mai mult decât s-a împrumutat PSD în 3 ani”, de când a preluat guvernarea, împrumutandu-se cu aproximativ 120 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 1.000 de euro pe secundă. Aceste cheltuieli vor cauza împrumuturi în următorii 20-30 de ani. De asemenea, Grindeanu precizează că, deși cheltuielile sunt mari, ”mediul privat nu a fost ajutat coerent, așa cum au făcut aproape toate țările UE”.
„Dacă vor continua în acelaşi ritm, eu nu văd cum pot să ocolească acord cu FMI. Este convingerea mea. Cred că a fost închis ultimul acord pe vremea guvernului Ponta. Sunt absolut convins că dacă lucrurile vor merge în această direcţie, anul 2021 va începe cu un acord cu FMI”, a spus Grindeanu.
Și liderul PRO România, Victor Ponta, a atras atenția asupra faptului că România merge din punct de vedere financiar pe direcția Greciei din 2010, când a intrat în criză economică. „E rău, că dacă rămânem fără bani, doar FMI ne mai poate ajuta”, a declarat Ponta la finele lunii august.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat, în repetate rânduri că România nu va avea nevoie, anul acesta, de un nou acord cu FMI.
„Nu vom avea nevoie de FMI (Fondul Monetar Internaţional – n. r.). În 2020 am reuşit o premieră: suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI. Banii îi vom obţine de pe pieţele financiare”, a spus Cîțu la sfârșitul lunii iunie.
„Noi am dus o politică extrem de raţională, extrem de prudentă, am fost într-o permanentă comunicare cu mediul financiar internaţional, cu agenţiile de rating, aţi văzut că România nu a fost retrogradată, deşi am avut deficit de 4,6 provocat de guvernările anterioare. În general a existat încredere în capacitatea noastră de a menţine echilibrele economice (…). În continuare, orice măsură va fi bine fundamentată, va trebui să fie în legătură directă cu realitatea economică, cu posibilităţile efective de a suporta orice fel de cheltuieli. Orice creştere ulterioară evident că trebuie să se bazeze pe o creştere economică, trebuie să se bazeze pe o dinamizare a economiei, trebuie să se bazeze pe creşterea veniturilor salariale, care sunt suport pentru pensii”, a mai spus Orban.
Premierul Ludovic Orban a participat la prezentarea proiectului noii termocentrale Romgaz-GSP Power din satul Halânga, comuna Izvoru Bârzii, în apropiere de Drobeta Turnu Severin.