Cel puțin 46 de protestatari au fost reținuți sâmbătă în timpul noilor proteste organizate în capitala Belarusului, Minsk.
Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de arestarea uneia dintre figurile marcante ale opoziției, Maria Kolesnikova, informează Reuters.
Kolesnikova este ultima dintre cele trei lidere ale opoziției din Belarus care încă se mai află pe teritoriul țării. Recent, autoritățile bieloruse ar fi încercat să o forțeze pe aceasta să părăsească țara și să meargă în Ucraina, însă Kolesnikova și-a rupt pașaportul pentru a evita acest lucru.
Cel puțin 5.000 de protestatari s-au adunat în centrul Minskului sâmbătă, scandând „Pleacă”, un mesaj adresat președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzat că ar fi fraudat alegerile prezidențiale din 9 august.
Poliția a început să aresteze manifestanți încă de la ora 15:00 (15:00, ora României, n. red.). Până la ora 17:00, cel puțin 46 de persoane fuseseră reținute, cele mai multe dintre acestea fiind femei, informează o organizație pentru apărarea drepturilor omului.
Tot sâmbătă, Lukașenko s-a întâlnit cu mai mulți oficiali din domeniul securității, cărora le-a cerut informații despre „situația politică” din Belarus.
Lukașenko urmează să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, luni, la Soci, pentru a discuta despre „cooperarea energetică și parteneriatul strategic dintre cele două țări”, a anunțat Kremlinul.
În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cel puțin cinci au murit. Multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.