Ministrul Muncii Violeta Alexandru a precizat că mărirea pensiilor reprezintă un subiect de interes pentru Guvern, însă aceasta trebuie făcută în urma unei evaluări realizate la finalul anului în curs.
„Trebuie să ne preocupăm de creşterea pensiilor şi pentru anii următori, dar acest lucru trebuie făcut după ce la finalul anului evaluăm care este situaţia încasărilor după această perioadă cumplită. Aceste pensii trebuie să crească cât să acopere rata inflaţiei. Rata inflaţiei este 2,7 la sută, iar noi am crescut la 14 la sută procentul de creştere al pensiilor. Am constant preocupaţi să nu acopere minimal, ci să fie o creştere care să permită oamenilor să-şi acopere nevoile”, a precizat declarat Muncii, pentru România TV.
Creșterea pensiilor trebuie să fie susținută de resursele bugetare, a reiterat Violeta Alexandru.
„Ne preocupă un calendar al creşterii şi pentru anii viitori, dar acest lucru trebuie făcut în mod evident pe baza evaluării după ce va rezulta la finalul acestui an”, a declarat ea. Această creştere trebuie susţinută de resursele bugetare pentru că nu de puţine ori ne-a fost atrasă atenţia tuturor celor care suntem în poziţii decizionale de către CCR că odată emisă decizia de pensionare nu revii asupra ei. (…) Orice promisiune de a creşte peste puterea bugetului de a o susţine este o promisiune ireponsabilă. E vorba şi de pensii şi de alocaţii”, a detaliat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a precizat că nu poate confirma o creștere de 10% de la 1 ianuarie:
„Cei mai mulţi dintre pensionari înţeleg de ce s-a luat această decizie. Am avut discuţii aplicate cu domniile lor ( cu reprezentanţii pensionarilor). Sunt şi lideri în asociaţiile de pensionari care, deşi înţeleg, am informaţii că au fost în întâlniri cu PSD şi li s-a cerut să aibă un discurs agresiv, ceea ce nu este bine să se întâmple. Am auzit sugestii inclusiv despre supraimpozitarea muncii pentru a putea să genereze o contracţie. În piaţa muncii, veneau şi spuneau să se ia din bugetul Apărării şi să se dea la pensii. Nu aceasta este soluţia. Soluţia este o creştere echilibrată care să fie susţinută în buget şi Guvernul este responsabil să gândească atât la creşterea de anul viitor, cât şi cea din anii ce vor veni. Oamenii trebuie să înţeleagă că de promis este uşor, că, de fapt, se vând iluzii şi atâta vreme cât nu ai resurse în buget, iar anul acesta bugetul este extrem de încercat de tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei”, a declarat Violeta Alexandru