Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a explicat că la alegerile din 27 septembrie ar putea să fie înregistrată o prezență la vot mai scăzută decât în mod normal și că oamenii ar putea să nu își exprime dreptul constituțional din cauza timpului consumat pentru respectarea măsurilor de siguranță sanitară pentru pevenirea riscului infectării cu noul coronavirus. Pe de altă parte, în ceea ce privește rezultatul PSD la alegerile locale, Dîncu s-a declarat optimist.
Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a detaliat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, riscurile asupra procesului electoral cauzate de respectarea normelor de protecție sanitară.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD atrage atenția asupra pericolului ca mulți oameni să nu poată vota, astfel că ar scădea legitimitatea aleșilor.
„În 27 septembrie putem avea un mare dezastru electoral. România, nu PSD. În 27 septembrie s-ar putea să avem o prezență foarte scăzută, care să fie undeva la jumătatea alegerilor normale, și atunci vor rezulta foarte mulți reprezentanți ai tuturor partidelor cu o legitimitate scăzută în administrația locală. Am putea să avem cozi infernale, pentru că noi am calculat la un moment dat, la un departament, cum s-ar desfășura fluxul conform tuturor indicațiilor, într-o secție din București, să zicem, unde votează în mod normal la alegerile locale 1.500 de oameni. Am observat că, dacă respecți – și trebuie respectate – toate condițiile sanitare, atunci din 1.500 ar putea să voteze în timpul alocat cam 500. Deci s-ar putea să avem cozi infernale, oameni care nu vor putea vota chiar dacă prelungim timpul de votare”, a explicat Dîncu.
„Alegerile s-ar putea să ne arate că nu suntem pregătiți, ca administrare națională, la Guvern, ca societate, că nu suntem pregătiți nici pentru școală, dar nici pentru alegeri”, a spus Dîncu. În cadrul aceluiași eveniment de presă, Dîncu a cerut demisia ministrului Monica Anisie pentru modul în care a gestionat sistemul de educație.
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Dîncu s-a declarat optimist cu privire la rezultatul PSD la alegerile din 27 septembrie.
„Noi suntem optimiști, și dacă ne uităm în sondaje, și dacă ne uităm în dinamica generală a alegerilor locale. PSD nu a pierdut niciodată alegerile locale, din 1992 până acum, și nici acum nu o să le pierdem. Sigur că o sa avem probabil unele pierderi în anumite zone care erau tradiționale. Este posibil să existe acest lucru, dar nu cred că vom pierde aceste alegeri”, a declarat Vasile Dîncu.
Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, numărul primarilor PSD care au trecut la PNL a fost în mare parte compensat cu cei care s-au întors în rândurile social-democraților.
„Problema pe care o avem nu sunt pierderile pe care le-am avut prin transfer. Partidul Național Liberal, neavând suficienți oameni competenți, experți, s-au uitat în sondaje și au văzut probabil primari competenți care erau de la PSD și au uitat de faptul să PSD era „ciuma roșie” și dintr-odată au devenit foarte buni specialiști în administrație și i-au luat”, a afirmat Dîncu.
Potrivit lui Dîncu, PSD a pierdut 130 de primari, dar, în același timp, tot prin transfer politic, unii primari de la alte alte partide, care s-au simțit neglijați de Guvern sau de propriul staff, au venit spre PSD, respectiv 96 de edili.
„Pierderea nu este foarte mare. Să nu uităm că, după o ordonanță din 2015, dacă nu mă înșel, sau 2016, au fost mulți primari de la PNL și alte partide au mers spre PSD. Cei mai mulți dintre acele sute de primari care au mers la PSD s-au întors la PNL acum. Nu va fi o pierdere mare din această perspectivă, pentru că o să câștigăm primari și în alte locuri, unde nu am avut primari până acum, și, de regulă, între primarii care migrează, țin minte o cifră mai veche, dintre cei care migrează și sunt primari în funcție, cam 10% câștigă alegerile, per total”, a explicat Dîncu.
„Există șanse peste tot, meciul începe de la zero la zero”, a spus Dîncu, estimând că PSD va câștiga alegerile în multe orașe mari, și că în cele mai multe orașe mari, cu câteva excepții, este un scor strâns între partide. Potrivit lui Dîncu, rezultatul alegerilor ține și de „valurile de emoție” și, în acest an, exprimarea votului poate fi determinată, dacă o să fie cazul, și de accelerarea pandemiei în procesul școlar.
Potrivit liderului social-democrat, primenirea ofertei electorale, care este în plan după locale, nu va depinde de rezultatele scrutinului din 27 septembrie.