Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au investigat impactul coronavirusului asupra pacienților care suferă de tulburări de somn care induc sforăitul, numit apnee obstructivă de somn. Oamenii de știință au avertizat că persoanele care sforăie ar putea avea un risc mai mare de deces în urma îmbolnăvirii de COVID-19.
Dovezile sugerează că cei care sforăie ar putea prezenta un risc mai mare de spitalizare și deces în cazul contractării virusului SARS-CoV-2, susțin cercetătorii. Oamenii de știință de la Universitatea din Warwick au analizat 18 studii care investighează apneea obstructivă în somn și coronavirusul, potrivit Mail Online.
Cercetarea a luat în considerare, de asemenea, faptul că această afecțiune este comună celor care suferă de diabet, obezitate sau hipertensiune arterială – afecțiuni care au fost, de asemenea, legate rată de o spitalizare mai mare, dar și a mortalității, în rândul pacienților COVID-19.
„Acesta este un grup de pacienți care ar trebui să fie mai conștienți de faptul că apneea obstructivă în somn ar putea reprezenta un risc suplimentar dacă contractează COVID-19. Asigurați-vă că urmați tratamentul și luați cât mai multe măsuri de precauție posibile pentru a reduce riscul, cum ar fi purtarea măștii, distanțarea socială și testarea de îndată ce observați orice simptome. Acum este momentul în care ar trebuie mai mult ca oricând să vă urmați planul de tratament cât mai sârguincios posibil”, a avertizat doctorul Michelle Miller, conducătoarea studiului.
„Este probabil ca noul COVID-19 să crească stresul oxidativ și inflamația și să aibă efecte asupra căilor bradikininei (care în mod normal ajută la controlul tensiunii arteriale), toate acestea fiind afectate și la pacienții cu apnee de somn obstructivă. Când vorbim de persoane care au aceste mecanisme deja afectate, nu ar fi surprinzător faptul că noul COVID-19 îi afectează mai puternic”, a mai explicat specialistul.
Cercetarea a concluzionat că persoanele care suferă de apnee obstructivă în somn ar putea prezenta un risc de 2,8 ori mai mare de deces din cauza coronavirusului, potrivit studiului care a analizat un grup de 1.300 de pacienți diabetici. Cu toate acestea, cercetătorii au precizat că sunt necesare studii suplimentare.
Persoanele care suferă de apnee obstructivă sunt cele care sforăie sau se sufocă în somn, deoarece mușchii gâtului se relaxează și blochează temporar căile respiratorii. De obicei, bolnavii se trezesc brusc în timp ce mușchii gâtului se relaxează până la un punct în care alimentarea cu aer a plămânilor este întreruptă.
Gura uscată și durerile în gât pot fi, de asemenea, simptome ale afecțiunii.
Bolnavii sunt tratați prin conectarea la o mașină în timpul somnului care menține presiunea în căile respiratorii.