Traian Băsescu (PMP): Programul meu este bazat pe obiective tehnice clare și 100% finanțabil din bani europeni

Traian Băsescu (PMP): Programul meu este bazat pe obiective tehnice clare și 100% finanțabil din bani europeni
Foto: Mihai Pop
Publicat: 15/09/2020, 17:17
Actualizat: 15/09/2020, 18:53

Traian Băsescu, candidat al Partidului Mișcarea Populară pentru fotoliul de Primar General al Capitalei, a susținut, marți, o nouă conferință de presă în care își prezintă principalele obiective ale programului electoral.

Fostul președinte al României și fostul Primar General al Capitalei, Traian Băsescu, actual europarlamentar, a detaliat, în cadrul conferinței de marți, obiectivele privitoare la reducerea poluării și la serviciile de încălzire a locuinței și furnizare apă caldă menajeră.

„Programul meu este, așa cum v-am mai spus un progam bazat pe obiective tehnice clare și un program 100% finanțabil din bani europeni. Este un program care a fost construit pe prioritățile de finanțare ale programul cu care Ursula von der Leyen a câștigat votul pozitiv al Parlamentului, așa numitul program Green Deal”, a declarat Traian Băsescu.

În privința energiei nucleare, „suntem în aceeași tabără cu Franța, dar nu în aceeași tabără cu Germania, ceea ce ne face viața grea”

„Acest program are trei obiective: reducerea cu 40% a emisiilor de carbon sau, altfel spus, a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030, raportat la emisiile cu efect de seră din 1990, nu la cele de azi, lucru care avantajează România. Vă pot spune că atunci când s-a discutat prima dată, în 2013, în Consiliul European, am ținut foarte mult la acest 1990, și eu, și premierul polonez, care atunci era Donald Tusk”, a explicat Traian Băsescu.

„De asemenea, un alt obiectiv este ca 32% din mixul energetic să fie enegie regenerabilă, adică energie provenită din vânt, din soare, din hidrocentrale. În momentul de față e o mare bătălie la Bruxelles legată de recunoașterea energiei nucleare ca fiind o energie curată, lucru pe care foarte multe state îl resping, lucru pe care care destule state îl susțin. În orice caz, suntem în aceeași tabără cu Franța, dar nu în aceeași tabără cu Germania, ceea ce ne face viața grea”, a detaliat candidatul PMP la funcția de Primar General al Capitalei.

„Și, în sfârșit, trebuie să asigurăm creșterea cu cel puțin 32% a eficienței energetice. Programul meu, din punctul de vedere al încălzirii, ca de altfel și cel care traatează problema gunoaielor, vizează exact atingerea acestor parametri în următorii ani sau în orice caz în mod obligatoriu până în 2030”, a subliniat Traian Băsescu.

„Acest program Green Deal are cinci direcții magistrale pe care s-au construit programele operaționale, pe care vă promit că nu vi le recit astăzi, că sunt multe, dar măcar direcțiile principale ale programului, care vizează așa: O Europă mai inteligentă, O Europă ecologică, O Europă interconectată, O Europă mai socială și O Europă mai aproape de cetățeni. Astăzi ne aflăm în zona O Europă mai ecologică, ca de altfel și ieri, și o să ajungem și în celelalte direcții și prezentarea programului în alte domenii”, a precizat fostul președinte al României.

Un tânăr de 30 de ani are viața scurtată cu 22 de luni din cauza poluării

Traian Băsescu a subliniat că programul său de furnizare a încălzirii și apei calde este un program care are ca principal obiectiv creșterea calității vieții bucureștenilor prin reducerea poluării.

„Aici vreau să vă dau o cifră: foarte clară: sunt studii științifice, le găsiți în materialele publciate de diverse foruri științifice care ne arată că un tânăr în vârstă de 30 de ani care locuiește până la sfârșitul vieții în București, fără a fi fumător, din cauza poluării, are viața scurtată cu 22 de luni. După părerea mea, fiecare zi de viață a unui om este importantă”, a subliniat Băsescu

„Vrând-nevrând, copii, adulți, bătrâni și nou născuți primesc poluarea ca și când ar fi mici fumători, chiar dacă nu sunt fumători. Pierd 22 de luni de viață, dacă luăm în calcul un tânăr de 30 de ani, din cauza poluării”, a spus candidatul la alegerile din 27 septembrie.

„Doamna Firea uită că pentru a fi sănătoși, în primul rând trebuie să ne spălăm”

Principalul obiectiv pentru îmbunătățirea calității vieții este reducerea poluării și al doilea obiectiv al programului este creșterea calității serviciului public prestat de primărie prin RADET sau noua societate înființată către populație, a explicat Băsescu.

„Îmi vine să și râd: doamna Firea se zbate pe la toate spitalele și vorbește de sănătate, dar uită că, pentru a fi sănătoși, în primul rând trebuie să ne spălăm și dacă te duci pe 13 Septembrie vei constata azi ca nu e apă, dacă te duci în Militari, parte din Militari nu are apă, dacă te duci în Crângași și în Aviației găsești și acolo destule oaze fără apă caldă. Și atunci, doamna Firea, decât să ia testimoniale de la diverși doctori, mai bine s-ar apuca să furnizeze apă caldă și pe timp de vară bucureștenilor, că i-ar ajuta mai mult la sănătate decât vorbăria goală pe care o afișează zi de zi”, a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit candidatului PMP la PMB, finanțarea pentru obiectivele din platforma sa electorală poate veni din programele operaționale în care sunt încadrate toate proiectele sale.

„Proiectele de astăzi sunt finanțate din Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă, din Programul Operațional de Mediu, din Programul Operațional de Dezvoltare Regională și din Programul de Asistență Tehnică, pentru că, așa cum am spus, voi apela la asistență tehnică de la Comisia Europeană imediat ce eventual m-aș așeza pe scaunul de Primar General”, a spus Traian Băsescu.

O soluție propusă pentru problema CET-urilor, o mică termocentrală în cogenerare

Băsescu a precizat că există mai multe mijloace pentru reducerea poluării, prezentându-le pe cele pe care le consideră relativ eficiente până la cele mai eficiente.

„În primul rând priviți la cartierul Aviației și cartierul Tei. Iarna primesc agent termic de la 25 de kilometri, de la CET Sud și de la CET Grozăvești. Această magistrală de 25 de kilometri are pierderi uriașe, ce generează consumuri crescute în CET-uri și implicit emisii de carbon pe coșurilor de ardere ale CET-urilor. Aici nu am altă soluție decât investiția într-o mică termocentrală în cogenerare, amplasată în nordul Bucureștiului, cu randament de 70 – 75% comparativ cu randamentul pe care îl au CET-urile în momentul de față – 35-40%. Asta înseamnă o reducere la jumătate și respectă obiectivul de reducere masivă a emisiilor de carbon în atmosferă. Înseamnă o reducere cu 30-35% a consumului de combustibil pentru încălzirea cartierului Aviației și a Cartierului Tei ”, a precizat Băsescu.

„O altă soluție pe care o văd, legată tot de centrale de mare eficiență energetică amplasate pentru a deservi Bucureștiul, este pe locul fostului CET Titan, care este tăiat, vândut la fier vechi, dar i-au rămas stațiile de preluare a energiei electrice și introducere în Sistemul Energetic Național (SEN) a energiei. Deci cele două centrale termice de mare efieciență energetică ar trebui să furnizeze energie electrică în Sistemul Energetic Național și încălzire pentru cea din nord, pentru cartierul Aviației și pentru Titan”, a detaliat Băsescu.

„De asemenea, microtermocentrala de la Titan ar putea să furnizeze agent termic în rețeaua RADET și energie electrică în SEN, fiind de asemenea o microtermocentrală în cogenerare. Vă pot spune că România produce turbine în cogenerare, deci avem o piață aici. Dacă vor putea să livreze, vor fi bineveniți”, a spus Băsescu.

Potrivit candidatului la Primăria Capitalei, cele două microtermocentrale vor furniza agent termic în sistemul RADET la un preț la jumătate față de prețul la care furnizează acum CET-urile, de 450 de lei pe gigacalorie, datorită randamentului foarte mare î raport cu randamentul CET-urilor.

O nouă magistrală, în caseta liberă existentă de-a lungul Dâmboviței

O altă soluție propusă de Băsescu, prin care să se evite spargerea străzilor Bucureștiului pentru înlocuirea vechii magistrale – inelară, de 935 de kilometri -pentru o jumătate din București, este introducerea unei noi magistrale, de 800-1.000 de milimetri, în caseta liberă existentă de-a lungul Dâmboviței, care să plece de la CET Grozăvești la CET Sud, respectiv 12 kilometri și din care să se facă racordarea cartierelor.

„Asta ar rezolva problema încălzirii cu teavă nouă, cu o magistrală de 12 kilometri, amplasată în doi ani”, a spus Băsescu.

„Ar fi o investiție rapidă. Ca să discutăm de prețuri, când socotim prețul la termocentrale de mare eficiență energetică, prebuie socotit un milion la megawat, deci centrala din nord ar costa 110 milioane, centrala de la Titan ar costa 40-50 de milioane. Kilometrul de conductă pentru termoficare diametru de la 800 la 1.000 costă 550.000 de dolari, asta înseamnă că ne-ar trebui pentru a achiziționa conducta de la CET Grozăvești la CET Sud ne-ar trebui circa 7 milioane de euro, cu manopera, 10 milioane de euro, fără racordări”, a conchis Băsescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...