Oficial: Două zile de alegeri în Diaspora. În ce condiții ar putea fi suspendat votul la secție în străinătate

Oficial: Două zile de alegeri în Diaspora. În ce condiții ar putea fi suspendat votul la secție în străinătate
Publicat: 16/09/2020, 13:16
Actualizat: 16/09/2020, 13:18

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii care modifică și completează actele normative în materie electorală pentru desemnarea aleșilor din Camera Deputaților și Senat. Pe lângă modificări privind definiția partidelor și a alianțelor politice, legea promulgată de președinte include prevederi importate pentru votul în diaspora: românii stabiliți în străinătate își pot exprima dreptul constituțional timp de două zile, însă votul la secție poate fi suspendat în funcție de decizia autorităților din țara respectivă în urma analizei privind siguranța sanitară pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Românii din Diaspora vor putea vota, teoretic, în zilele de sâmbătă și duminică, 5 și 6 decembrie, la secțiile de vot organizate în străinătate, conform legii adoptate luni de Parlament și promulgate, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Peste 10.000 de români înscriși ca alegători în străinătate

Posibilitatea de vot pe parcursul a două zile, inițial respinsă în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a fost reintrodusă în plenul de luni, la insistențele reprezentanților PNL și USR și votat, cu 160 de voturi pentru, 10 au fost „împotrivă”, iar 5 s-au abţinut.

Organizarea votului în secțiile din străinătate va depinde, însă, de decizia autorităților competente din țara respectivă, se arată în actul normativ.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, dintre 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate.

Mai sunt cinci zile în care românii se pot înscrie ca alegători în străinătate pe portalul dedicat, la secții sau prin corespondență, respectiv până în 21 septembrie. Până la ora publicării, numărul celor înscriși în Registrul electroal a sărit de pragul de 10.000, respectiv sunt înscriși pentru votul la secție 2.315 cetățeni români, iar prin corespondență, 7.991.

Autoritățile pot interzice organizarea de secții de vot

Legea prevede circumstanțele în care românii nu vor putea vota în secțiile din străinătate.

Art. VII. – (1) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(2) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare cadrul secțiilor de votare în cauză.

(3) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

(4) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(5) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care în sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular nu pot fi asigurate măsurile de protecție sanitară în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile competente din România sau țara de reședință pentru funcționarea secției de votare, aceasta poate fi organizată în orice altă locație din aceeași localitate.

Noi definiții pentru partide și alianțe

Actul normativ prevede și modificări ale definiției partidelor și alianțelor înaintea alegerilor din decembrie, astfel:

„Art. 1181 . – (1) În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care, la ultimele alegeri pentru Senat și Camera Deputaților, au întrunit, individual sau într-o alianță, pragul electoral și au obținut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membrii 7 senatori sau 10 deputați.

(2) Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare.”

Textul legii trimise spre promulgare by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...