PSD a mărit iar pensiile cu 40%, în comisii. Orban: Un masacru al finanțelor publice românești. Aceste prevederi aruncă România în faliment

PSD a mărit iar pensiile cu 40%, în comisii. Orban: Un masacru al finanțelor publice românești. Aceste prevederi aruncă România în faliment
Creșterea pensiilor cu 40% încă „se joacă” în Parlament / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/09/2020, 18:54
Actualizat: 16/09/2020, 19:27

Premierul Ludovic Orban a atacat dur decizia comisiilor reunite de buget, care au abrogat, miercuri, articolul din rectificarea bugetară a Guvernului privind creșterea cu 14% a punctului de pensie, ceea ce înseamnă că, odată ce ar trece și de votul plenului, va rămâne în vigoare articolul din legea sistemului public de pensii, ce prevede majorarea acestuia cu 40%, din septembrie.

Ludovic Orban a anunțat, miercuri, după ce comisiile reunite de buget au votat, la propunerea PSD, abrogarea articolului privind creșterea pensiilor cu 14%, că liberalii vor lupta pentru ca raportul să nu fie votat în plen, iar în cazul în care va trece de vot, vor ataca prevederile pe Curtea Constituțională.

Orban: Ne vom lupta în plen să respingem acest raport / O asemenea nebunie nu am văzut în 30 de ani

„Noi vom lupta să nu fie adoptat raportul în plen, le mulțumesc partenerilor din USR – PLUS; PMP, UDMR, grupul minorităților, care nu au participat la acest masacru al Finanțelor publice românești care s-a petrecut astăzi în comisia de buget. Ne vom lupta în plen să respingem acest raport, vom solicita retrimiterea la comisie pentru refacerea raportului. În cazul în care va fi adoptat, îl vom ataca la Curtea Constituțională și vom modifica aceste prevederi care, repet, aruncă România în faliment”, a declarat premierul.

„PSD vrea falimentul României. România nu are nevoie de dușmani externi pentru că are cel mai periculos dușman în interior, care este PSD”, a afirmat Orban.

Potrivit premierului, alocările crescute decise în comisii sunt de nesuportat pentru buget și va apela la toate posibilitățile de atac, inclusiv o nouă rectificare bugetară.

„Nu pot să cred că această nenorocire poate să treacă. Provoacă în total un surplus de cheltuieli de 6,3% din PIB, 1,5 pe anul ăsta și 4,6 sau 4,7, pe baza calculelor, pe anul viitor. Deci este de nesuportat. Mai ales că ea e însoțită de amendamentul lui Orlando, valetul lui Vâlcov, cel care a pus pe butuci bugetul României și a făcut praf economia românească, prin care se reduce plafonul de îndatorare la 40% din PIB, adică nu va mai permite României să se împrumute. Vă spun sincer, eu o asemenea nebunie nu am văzut în 30 de ani. Eu nu am crezut că acest partid poate să alunece într-un asemenea delir antiromânesc, că poate s voteze asemenea absurdități, asemenea aberații antieconomice. Este ceva de neimaginat, partidul ăsta și-a pierdut complet busola, nu mai are nicio legătură cu realitatea șiinteresul fundamental al României”, a declarat Orban.

Ce alocări au decis social-democrații

În sedința de miercuri a comisiilor de buget finante reunite, la care liberalii nu au participat, PSD a eliminat articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% a fost abrogat. Astfel s-a decis „menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”, a relatat Hotnews.ro

În comisii s-a votat, tot la propunerea PSD, menținerea majorării salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, începând din acest an.

Un alt amendament depus de PSD prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1,5 miliarde de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei. Aceaști bani ar urma să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Totodata, potrivit Hotnews.ro, parlamentarii au alocat o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii , bani destinati finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Raportul comsiilor de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pe rectificarea bugetară a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă” și urmează să fie dezbătut și supus la vot în plenul Parlamentului.

Florin Roman (PNL): „PSD, numele tău este iresponsabilitate!”

„Într-o singură ședința, cea reunită a comisiilor de buget-finanțe, din Camera Deputaților și Senat, un PSD ilegitim, dar încă numeros, a angajat cheltuieli în valoare de circa 65 miliarde de lei, adică aproximativ 6,5% din PIB-ul național. Spun un PSD ilegitim, întrucât toate celelalte partide parlamentare (PNL, USR, UDMR, Pro România și minorități naționale) au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu și compania”, a comentat Florin Roman, liderul deputaților PNL.

„După eșecul moțiunii de cenzură, este a doua oară în doar o luna de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul. PSD nu ar fi putut obține cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără “votul de aur” al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian. Adoptarea raportului, precum și a altor proiecte cu impact bugetar uriaș (pensii, salarii profesori, alocatii, ISR, Start Up, catedrala și facilitați învățământ) înseamnă pe o perioadă de 4 luni din anul 2020 și pentru 2021, un total de circa 65 miliarde de lei. Tunul pe care PSD îl dă României lovește în siguranța fiecărui cetățean, pentru că azi PSD a dat foc României. Consecințele se vor vedea curând în evaluările agențiilor de rating”; se arată în punctul de vedere transmis de liberal

„PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanțare, care pun în pericol stabilitatea economică a României. PSD, numele tău este iresponsabilitate!”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ieri că parlamentarii social-democraţi vor propune miercurea viitoare Birourilor permanente reunite ale Parlamentului să se facă un plen comun în care să fie discutată rectificarea bugetară. Liderul social democrat susține că vrea să propună mai multe modificări, printre care  mărirea pensiilor cu 40%, „cum este scris în lege”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×