Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: „Un moment simbolic” pentru  începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat off shore

Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: „Un moment simbolic” pentru  începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat off shore
Ceremonia de începere a lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD / Sursa: Guvernul României
Publicat: 17/09/2020, 12:01
Actualizat: 17/09/2020, 18:07

Premierul Ludovic Orban a participat, joi, la evenimentul care a marcat începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, ocazie cu care a încurajat dezvoltarea proiectelor prin care resursele naturale ale României să continue să fie exploatate pentru creșterea calității vieții românilor. 

„Sunt onorat să fiu prezent astăzi la un moment simbolic, într-un proiect fundamental pentru dezvoltarea economică a României. Momentul simbolic îl reprezintă practic intrarea conductei de pe uscat înspre mare. Sigur că nu intră direct în apă, intră prin subtraversare, pe sub plajă. Practic, este un moment simbolic care arată voința clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România, și anume începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat off shore”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Obiectiv: se ducă gazul din zăcământul aflat off-shore în rețeaua de gaz natural a României

Potrivit premierului, faptul că în acest proiect sunt implicate două companii – Black Sea Oil&Gas, care lucrează în parteneriat cu Grupul de Servicii Petroliere – reprezintă „o ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Black Sea Oil&Gas, care este deținut de grupul Carlyle, care are licența de operare și exploatare a zăcământului, în parteneriat cu o companie, Grupul de Servicii Petroliere, 100% românească, o companie care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 15 ani și care a realizat proiecte în foarte multe zone ale lumii, proiecte complexe, proiecte extrem de importante şi realizate în cele mai bune condiții”.

„Aici, pe lângă cele 100 de milioane investiți până acum – valoarea acestui proiect este de 400 de milioane de dolari, un proiect cu o mare valoare şi de mare complexitate, care până la urmă, sigur, trebuie să realizeze un lucru simplu: se ducă gazul din zăcământul aflat off-shore în rețeaua de gaz natural a României, astfel încât gazul să poată să ajungă în infrastructura de transport şi de distribuție a gazelor naturale. În acest proiect, evident, este implicat și Transgaz, care realizează – este deja în execuție – conducta de la stația de tratare a gazului până la conducta Tranzit 1 și încă o conductă prin care gazul natural extras va ajunge în rețeaua Transgaz. Sunt convins că aceste investiții sunt corelate, astfel încât, în momentul în care poate să înceapă exploatarea, gazul extras să poată să fie conectat la rețeaua de gaz administrată de Transgaz”, a declarat Ludovic Orban.

„Trebuie valorificate toate resursele într-un mod care să genereze un potențial de dezvoltare economică”

Premierul a precizat că acest proiect este primul proiect de exploatare, de valorificare a resurselor de care dispune România în Marea Neagră, a resurselor off-shore, dar Executivul susține continuarea investițiilor pe acest palier.

„Ca guvern, încurajăm dezvoltarea și a celorlalte proiecte, pentru că, din punctul nostru de vedere, trebuie valorificate toate resursele într-un mod care să genereze un potențial de dezvoltare economică și, până la urmă, să ducă la creșterea calității vieții în România, la creșterea calității serviciilor. Să nu uităm că guvernul pe care îl conduc a mobilizat un miliard de euro pentru proiectul de înființare de distribuții de gaz natural în localitățile în care nu există astfel de distribuții de gaz natural, astfel încât gazul românesc să ajungă în casele românilor; de asemenea, susținem toate investițiile prin care poate fi valorificat gazul natural, astfel încât să genereze valoare adăugată, locuri de muncă bine plătite și produse de calitate și competitive. Le doresc succes partenerilor din acest proiect. Le garantez că guvernul susține acest proiect și că va fi alături de acest parteneriat în toate etapele de derulare a proiectului”, a conchis premierul.

Care e traseul gazului din Marea Neagră, până la consumator

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina și patru sonde de producție la zăcământul Ana) și un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana.

O conductă submarină de 126 de kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, până la noua stație de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu (județul Constanța). Capacitatea de producție estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României, conform estimărilor companiei.

Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Național de Transport operat de SNTGN Transgaz SA (Transgaz) la stația de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG. BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...