Prima pagină » Diverse » GÂNDUL LIVE. Adina Alberts, candidat la primăria sector 1: „Toată lumea mă întreabă același lucru. Nu mai pot să stau deoparte!”

GÂNDUL LIVE. Adina Alberts, candidat la primăria sector 1: „Toată lumea mă întreabă același lucru. Nu mai pot să stau deoparte!”

GÂNDUL LIVE. Adina Alberts, candidat la primăria sector 1: „Toată lumea mă întreabă același lucru. Nu mai pot să stau deoparte!”

Adina Alberts, candidat la Primăria Sectorului 1 din partea Alianței Pro București 2020, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre candidatura sa și provocările lumii politice. Medicul a enumerat proiectele pe care le-ar pune în practică în Sectorul 1 și a vorbit despre programul SMART – Sănătate, Mișcare, Avantaje, Recompensă, Tinerețe.

„Sunt medic primar, chirurgie plastică. În ultimii ani m-am axat pe chirurgia de reconstrucție. Toată lumea mă întreabă același lucru. Nu mai pot să stau deoparte.

Să știți că nimic nu este ușor. Nimic din ce am făcut eu până acum. Au fost foarte multe persoane care mă descurajau, „prieteni” cu ghilimele. Știu că pot. Sunt un om format.

Am un copil de crescut și vă spun sincer că nu doresc să părăsesc această țară. Nu am vrut să părăsesc nici mai demult, când foarte mulți colegi au plecat. Oricum, nu înainte de a face și această ultimă încercare, de a penetra acest sistem.

„Politica se face cu oameni, pentru oameni”

Până nu ajung în interior nu o să știu care este adevărul. Cât de dificil e pentru o persoană ca mine să intre în politică. Se face cu oameni și pentru oameni.

Eu nu sunt omul care să dau vina pe altul. Am muncit o viață întreagă. Vă dau două exemple de primari care au reușit: domnul Daniel Băluță, îl admir, îl cunosc personal. Și domnul Robert Negoiță, care la nivelul Sectorului 3 a reușit foarte multe, în opt ani de zile. Se poate, tot ce trebuie e să vrei.

Primarul ar fi putut să facă mult mai multe. Poate nu a gestionat bine specialiștii din jur. Îl cunosc, l-am întâlnit de două, trei ori. Cred că e loc de mai mult. Mult mai bine. A avut și nefericirea de a avea un consiliu care a fost mereu „Gică Contra”.

Eu pot negocia, sunt convinsă. Dacă vrei poți. Toți ne dorim, la nivelul Sectorului 1, toți trebuie să facem lucruri pentru oameni. Fără asta nu poți să faci carieră, nici măcar în politică. Dacă stăm la masă și discutăm, am convingerea că voi putea să „mut munții”.

„Ies pe ușă, dar intru pe geam”

Mă dați afară pe ușă și eu intru pe geam, dacă eu știu că așa trebuie făcut. Sunt discrepanțe mari în Sectorul 1. M-am dedicat celor care au foarte multe nevoi. Cartierele mărginașe, Chitila Triaj, unde nu există iluminat, autobuz, gaz, grădinițe, zona este împânzită de tineri drogați, aurolaci. Am înțeles că e terenul care aparține cuiva.

Am fost în Chitila și pe Strada Marginei există o magistrală Apa Nova, care trece chiar pe sub stradă. Casele de acolo nu sunt racordate la apă. Discută de ani de zile, nu au reușit să găsească o soluție, la trei metri să aibă apă curentă. Astea sunt niște inepții. Cum să nu rezolvi astfel de probleme?

Vreau să dau sănătate imediat, acces la sănătate: divizii medicale mobile, pentru pacienții cronici. Am vorbit cu oamenii, care nu au acces la sănătate. Mor cu zile acasă. Nici măcar acela curant. Oamenii nu au acces la sănătate, un lucru anticonstituțional. Există la nivelul Sect1 are patru spitale în coordonare directă, există Centrul Caraiman, cu medici de toate specialitățile, putem să ordonăm un grafic, astfel să ajutăm acești oameni.

Bineînțeles că aceste deplasări să fie decontate de sistemul public. N-o veni de fiecare dată un medic, dar vine o asistentă, să facă un tratament.

Totul despre programul SMART

Aplicația SMART – Sănătate, Mișcare, Avantaje, Recompensă, Tinerețe – este altceva. Un lucru pe care eu mi l-am imaginat. Să rezolvăm problemele cele mai importante: avem poluare, trafic, obezitate. În 2030 OMS spune că vom avea 500.000 de copii obezi. Trebuie să educăm în primul rând părinții să mănânce sănătos. 10.000 de pași zilnic, obținem un punctaj la primărie, un voucher pe acest punctaj, înseamnă că într-o săptămână putem să spunem că putem obține produse bio de la partenerii din acest program. Să învățăm să ne mișcăm, să scădem traficul, pentru că folosim mijloacele de transport în comun, scădem poluarea în mod direct, obținem avantaje.

Produsele bio sunt controlate de mine. Chiar contează să mănânci o roșie în parametri normali. E simplu de implementat. Altceva nu ne costă.

Este nevoie de specialiști. Ok. Fiecare școală face cum vrea. Dar trebuie să consulte un specialist. Nu am văzut greșeli mari. Poate această descentralizare a fost benefică. Eu nu aș fi lăsat copiii sub 12 ani cu măști pe față. E un lucru care scade cantitatea de oxigen care ajunge la cantitatea de oxigen la creierașul copilului.

„Știu cât de greu este cu masca pe față”

Există teste care testează antigenul Covid. Nu avem nevoie de laborator. Testele ar fi putut fi achiziționate de guvern, date medicilor de familie. Ei să decidă pe cine testează și pe cine nu. Se ia mucoasă, arată dacă ai virusul. Ele devin pozitive la 5 zile nu la 3. Dacă am fi avut aceste teste, cred că începutul anului școlar ar fi fost mai lin, fără mască pe față.

Am fi avut o altă radiografie. Așa se face în America și în alte state. De unde s-ar putea infecta un copil din altă parte? În familie. Astea sunt niște riscuri. Aceste teste nici nu sunt extrem de scumpe. Decât să dai milioane pe măști, ai fi putut cumpăra milioane de teste, ca să nu mai chinuim copiii cu măștile pe față.

Știu cât de greu este cu masca pe față. Sunt foarte mulți chirurgi care operează cu masca aici, pentru că nu este un lucru simplu. Toată lumea în această perioadă e de acord cu mine. Dar pentru copiii noștri ar fi mers varianta cu testare. Cred că ar fi fost mult mai potrivit. E bine așa cum a început școala, numai că trebuia să ne pregătim mai bine. Eu așa consider”, a declarat Adina Alberts la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele