Băiețelul de 9 ani din Buzău, confirmat cu COVID-19, se află, în continuare, internat în secția de Terapie Intensivă a Spitalului ”Victor Gomoiu” din București.
Într-o conferință de presă, medicii spun că băiețelul a făcut o infecție bacteriană și a dezvoltat un sindrom inflamator rar. Inițial, părinții lui au fost diagnosticați cu Sars-Cov-2 în Buzău, iar testul copilului a ieșit negativ, însă la sfârșitul săptămânii trecute a început să se simtă rău, astfel că părinții l-au dus într-o unitate medicală de primiri urgențe.
Chiar dacă plămânii lui au fost afectați, el respiră singur și, prin urmare, nu este intubat și ventilat mecanic. Cadrele medicale de la ”Victor Gomoiu” fac tot posibilul pentru a-l salva, el fiind îngrijit de o echipă formată dintr-un medic anestezist, neuorolog și pediatru, care, la rândul lor, sunt ajutați de medicii infecționiști de la Matei Balș și Victor Babeș.
Copilul are 9 ani și 11 luni și a venit prin transfer de la Buzău, sâmbătă, cu un diagnosticat prezumtiv de meningo-encefalită. A fost testat SARS COV-2 și a fost diagnosticat ulterior cu un sindrom multisistemic, inflamator, asociat temporar infecției cu SARS COV-2. Se numește PIMPS în literatura de specialitate. Sindromul poate fi determinat și de alte virusuri, nu numai de SARS COV-2. Însă având în vedere situația epidemiologică și anchetata epidemiologică făcută de medicii noștri, acesta este diagnosticul. Nu am mai avut la spital astfel de cazuri, din știința noastră nu au mai avut nici măcar în România. Este un sindrom foarte rar, chiar și în țările care au avut mii de copii infectați. În Franța au fost 17 copii diagnosticați, iar în SUA până în 30, ei având mult mai mulți copii infectați cu SARS COV-2 decât în România”. a declarat Diana Ionescu, medic la spitalul Victor Gomoiu.
Totodată, aceasta a subliniat că starea copilului, în prezent, este staționară spre bine și nu are nevoie de ventilare mecanică.
Copilul nu este intubat, este stabil, staționar spre bine. Însă are afectare pulmonară și cardiacă, afectare multisistemică pe toate organele. Are condensări pulmonare. Absolut organele sunt afectate de această hiperinflamație. Nu este intubat și nu are nevoie de ventilare mecanică. Este dependent de oxigen, cu mască de oxigen și flux, a declarat șeful secției ATI, Livia Gabriela Vlădoiu.
Boala Kawasaki determină ca vasele de sânge să se inflameze, iar aceasta afectează mai mult copiii sub cinci ani, determinând complicații la inimă în cazul unui procent de 25% dintre pacienți.
Dacă boala nu este tratată, complicațiile pot fi fatale, în 2-3% din cazuri, avertizează medicii britanici.
Directorul medical al spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, dr. Diana Ionescu, si seful sectiei ATI, Dr. Livia Gabriela Vlădoiu, au susținut o conferință de presă, în curtea unitătii medicale, referitor la starea de sănătate a copilului, infectat cu virusul SARS-CoV-2, internat în acest moment la secția ATI a spitalului.