Există mai multe șanse să te infectezi cu coronavirus decât să câștigi la loterie, a declarat miercuri un expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgențe în Sănătate, a făcut comentariile în timpul unei întrebări și răspunsuri online cu publicul, miercuri.
El a spus: „Dacă nu găsim un vaccin și nu continuăm să suprimăm acest virus și presupunem că acest virus se răspândește la 60 sau 70% din populația lumii, acesta este efectiv unul din 200 [care au prins coronavirusul] de pe această planetă”.
„Din această perspectivă, gândiți-vă la șansele dvs. de a câștiga la loterie. Când vă uitați la șansele de a fi implicați într-un accident, dacă vă uitați la multe dintre riscurile de viață cu care ne confruntăm, aceasta este o problemă semnificativă.”
Ca punct de comparație, șansele de a câștiga jackpot-ul american Mega Millions sunt 1 din 302 milioane și 1 din 292 milioane pentru Powerball.
Comentariile lui Ryan au oferit context pentru comentariile anterioare ale colegului de conferințe, vorbitor de doctorat, Maria Van Kerkhove, șeful unității OMS pentru boli emergente. Ea a spus: „Un lucru la care ne uităm nu este doar numărul de decese din cazurile raportate, ci care este numărul estimat de decese din cauza infecțiilor. Această estimare este de 0,6 la sută”.
„S-ar putea să nu pară prea mult, dar dacă vă gândiți la un virus care are potențialul de a se răspândi pe scară largă și avem măsuri în vigoare pentru a putea preveni acest lucru, acesta este un număr destul de mare. Și procentul de infecție crește dramatic cu vârstă.”
La ședință, Van Kerkhove a subliniat, de asemenea, că vârsta medie a persoanelor care se infectau cu coronavirusul scădea, spitalizările în rândul tinerilor între 15 și 49 de ani crescând. „Acest lucru este incredibil de îngrijorător și de aceea trebuie să prevenim aceste infecții”, a spus ea.
Van Kerkhove a spus că scăderea vârstei persoanelor infectate se datorează parțial faptului că testele sunt date bolnavilor grav la începutul oricărei pandemii, dar acest lucru se modifică pe măsură ce screening-ul se îmbunătățește și cazurile mai ușoare sunt preluate.
În general, decesele se reduc, a spus ea, deoarece se știe mai multe despre cum să aibă grijă de pacienți, iar bolile infecțioase sunt detectate mai repede.
La opt luni după ce OMS a declarat COVID-19 ca o urgență de îngrijorare internațională de sănătate publică, cel mai înalt nivel de alertă, peste 29,8 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus și 940.716 au murit, potrivit Universității Johns Hopkins. De luni de zile, SUA a condus lumea în ceea ce privește decesele și diagnosticele, la peste 6,6 milioane, respectiv aproape 200.000.
India, care are al doilea cel mai mare număr de cazuri, a depășit 5 milioane de cazuri miercuri.
Graficul de mai jos de Statista din 14 septembrie arată țările cu cele mai cunoscute cazuri de coronavirus.