E un adevărat ”Triunghi al Bermudelor” în afacerea privind livrarea a 103 milioane de măști, afacere pe care Ministerul Sănătății a încredințat-o firmei de imobiliare Naguma Medical Supply. Măștile sunt și nu sunt. Apar și dispar, cel puțin scriptic! În urmă cu puțin timp, firma imobiliară a anunțat că ar fi reușit livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică din România a mărfii, însă surse din Ministerul Sănătății ne-au mărturisit, sub protecția anonimatului, că mai există și o diferență neonorată de aproape 10 milioane de măști. Iar acest lot s-ar afla chiar la această oră (vineri, 18 septembrie, ora 17.00) descărcat pe Aeroportul Otopeni și ar urma să fie trimis către țară cu tirurile în această noapte.
În timp ce Naguma pretinde printr-un comunicat că ”În ciuda controverselor și speculațiilor publice nefondate, ne-am respectat obligațiile contractuale, sprijinind astfel eforturile guvernamentale menite să protejeze cetățenii români împotriva acestui virus”, sursele noastre afirmă că ministrul Nelu Tătaru ar fi cerut ca DSP-urile să lucreze și mâine, sâmbătă 19 septembrie, (atenție!, în mod normal nu aveau program) pentru a recepționa marfa.
Comunicatul Naguma a fost emis însă vineri și nu întâmplător. Practic, pe 18 septembrie, era ultima zi din termenul de grație acordat de minister. Așa încât recepția întregii cantități trebuia anunțată azi și nu mâine. Numai că, în paralel, informații de ultimă oră arată că Naguma ar fi descărcat azi pe Aeroportul Otopeni ultima tranșă de măști – 10 milioane -, care, la ora 17.00, se găsea încă în depozitele de la Otopeni.
Ulterior, în noaptea de vineri spre sâmbătă, această diferență ar fi livrată spre DSP-uri. Reporterii GÂNDUL.RO au contactat și azi reprezentanții Ministerului, dar niciunul nu a vrut să ofere informații care, de altfel, sunt publice. Nelu Tătaru a impus o tăcere suspectă, prin care devine complice în această mega-afacere. Nu mai amintim faptul că întreaga cantitate de măști avea termen – conform contractului – de livrare la data de 12 august (respectiv 7 zile declarate în oferta tehnică după semnarea contractului).
În lipsa unor răspunsuri oficiale, GÂNDUL.RO cere ministrului să răspundă PUBLIC la următoarele întrebări:
De-a lungul mai multor episoade, GÂNDUL.RO a adus în atenția cititorilor o situație cel puțin alarmantă, din punct de vedere medical, într-o perioadă caracterizată printr-un pericol iminent la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus. Ministerul Sănătății, organizând o licitație pentru 115 milioane de măști medicale destinate persoanelor defavorizate din România, a declarat câștigătoare o firmă de imobiliare – Naguma Medical Supply – contestată, vehement, de firmele competitoare.
GÂNDUL.RO a prezentat, gradual, toate etapele acestei lupte acerbe pentru adjudecarea unui contract consistent, fiecare dintre primii clasați încercând să demonstreze că deține toate atuurile pentru a fi plasat în poziția de câștigător.
Considerente cel puțin dubioase au dus firma Naguma Medical Supply pe primul loc al clasamentului, au transmis sursele noastre, în mod repetat, iar GÂNDUL.RO a publicat, ÎN EXCLUSIVITATE, extrase din documente care scoteau în evidență faptul că Naguma a câștigat un contract pe care, în ultimă instanță, nu îl putea respecta.
Furnizorii contractați de Naguma Medical nici nu se aflau pe lista albă a firmelor agreate de partea chineză, iar declarația conform căreia cele 115 milioane de măști puteau fi livrate în 7 zile s-a dovedit a fi doar un balon de săpun. Nici până astăzi nu au fost livrate către DSP-urile din România 115 milioane de măști medicale.
Redacția GÂNDUL.RO a atras atenția, în mod repetat, că această mega-licitație pentru livrarea a 115 milioane de măști medicale a fost cusută cu ață albă. Dar toate demersurile noastre s-au lovit de un zid. Și asta în condițiile în care transparența era obligatorie, iar reprezentanții Ministerului Sănătății ar fi trebuit să pună mai presus de toate sănătatea populației, nu alte interese.
Mega-licitația pentru 103 milioane de măști medicale s-a transformat într-un mega-scandal, fiindcă însuși premierul României, Ludovic Orban, s-a dovedit a fi dezinformat, iar ministrul Sănătății – Nelu Tătaru – a somat, public, firma Naguma Medical Supply să respecte prevederile contractuale.
”Avem livrate, până ieri (n.red. – 31 august), 30.800.000 de măști la 12 județe, ieri livrându-se în Botoșani, Harghita, Covasna și restul de măști pentru Ilfov, 600.000. Urmează ca în următoarele două zile, cum a stabilit Comisia de Licitație, să livreze toată marfa, astfel se reziliază contractul”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
”Dacă nu avem la acea dată toată cantitatea, trecem la al doilea din cei 11 care au semnat contractul-cadru. Promisiuni am avut de la toate firmele că își vor asuma la timp comanda, dar nu a fost așa. Dacă acele termene nu se respectă se reziliază acel contract, urmând ca firma care este pe a doua poziție să aducă măștile. Dacă nu, o să ajungem la a treia firmă”
Nelu Tătaru
Trăim (murim cu zile) în România. De foarte multe ori, din câte se poate constata, contractele există doar pe hârtie. Naguma a cerut păsuire. I s-a acordat. Naguma nu a depus o garanție. S-a trecut cu vederea. Mai mult, Naguma a fost somată de ministrul Sănătății, să respecte contractul pe care l-a câștigat (”la masa verde”, au acuzat firmele concurente BEST ACHIZIȚII SRL și UNIFARM SA), ceea ce a reprezentat încă o dovadă că scenariul prezentat publicului, inițial, a suferit unele modificări neanticipate de cei care l-au creionat pentru a oferi opiniei publice din România imaginea unei afaceri lipsite de conuri de umbră.
Câinii latră, ursul trece… Naguma Medical Supply a contraatacat – bazându-se pe faptul că toate contestațiile depuse de firmele concurente au fost respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor -, amenințând că va solicita despăgubiri uriașe dacă statul român va reconsidera și va atribui contractul firmelor clasate pe poziții inferioare după mega-licitația care a stârnit atâta vâlvă.
„Deși nu am primit până acum nicio notificare oficială din partea Ministerului privind eventuale nemulțumiri privind întârzierea livrărilor, am fost surprinși de declarațiile recente ale Ministrului Nelu Tătaru care ar lua în calcul rezilierea contractului. Menționăm că avem în contact o clauză ce prevede o perioadă de grație de 15 zile de la primirea unei astfel de notificări înainte de rezilierea legitimă. Orice decizie unilaterală care ar implica nerespectarea acestei clauze implică penalizări de 66 milioane RON. Echipele noastre muncesc la foc continuu și garantăm că ne vom îndeplini obligațiile contractuale până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Michael Topolinski, fondatorul companiei, potrivit digi24.ro.
Cu muncă ”la foc continuu” sau doar la nivelul declarațiilor, cele 103 milioane de măști medicale nu au fost livrate nici ”până la finalul săptămânii viitoare”, așa cum promitea Michael Topolinski, fondatorul companiei Naguma Medical Supply. Iar Ministerul Sănătății adoptă poziția struțului.
De la bun început, GÂNDUL.RO a pornit de la ideea că oamenii trebuie să fie corect informați. Iar un astfel de subiect – 103 milioane de măști medicale (foste 115, conform răspunsului primit din partea Ministerului Sănătății) destinate persoanelor defavorizate, măști promise de GUVERNUL ROMÂNIEI – este unul de interes maxim în condiții de criză medicală fără precedent.
În consecință, respectând deontologia profesională, GÂNDUL.RO a pus întrebări-cheie referitoare la această controversată mega-licitație pentru 115 milioane de măști medicale. Și întrebările nu au fost doar retorice, ci explicite.
”MS (n.red. – Ministerul Sănătății) a somat societatea comercială care a fost declarată câștigătoare a licitației pentru achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate să respecte clauzele contractuale prevăzute în contractul subsecvent care a fost încheiat între cele 2 organizații. Dacă prevederile contractuale nu se vor respecta, MS va acționa în consecință, respectând legislația în vigoare și clauzele contractuale”, ne-au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.
Însă, după ce GÂNDUL.RO a transmis un nou set de întrebări către Ministerul Sănătății, răspunsul a întârziat să apară, iar ”liniștea” s-a transformat într-una suspectă. Punctual – pe data de 25 august -, am solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății următoarele:
1.Vă rugăm să faceți publică și să ne transmiteți garanția de bună execuție depusă de firma Naguma Medical Supply, împreună cu data de intrare/înregistrare în Ministerul Sănătății.
2.Vă rugăm, totodată, să ne transmiteți somațiile pe care le-ați făcut firmei Naguma Medical Supply.
3.De asemenea, vă rugăm să ne precizați câte bucăți măști medicale au fost livrate până acum și la ce DSP-uri au fost livrate?
4.Nu în ultimul rând, care sunt documentele de calitate cu care au fost livrate maștile medicale la DSP Vrancea și de ce vama a fost făcută acolo + cu ce documente? (vezi pagina de internet DSP Vrancea)
Pe data de 3 septembrie, Direcţia Relaţii cu Presa, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Sănătății a transmis pe adresa redacției un ”răspuns” care nu a lămurit, totuși, nimic.
”Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătății, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile art.6, alin. (4) din OUG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor și al art.7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășeste 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile”.
Sursele GÂNDUL.RO ne-au transmis, în exclusivitate, că firma de imobiliare Naguma Medical Supply ar fi livrat, până pe data de 9 septembrie, 78 de milioane de măști medicale în România, numai că după această dată s-a așternut… liniștea. Cu toate că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a somat firma Naguma Medical Supply să livreze întreaga cantitate de măști prevăzută în contract – specificând că dacă nu se întâmplă asta contractul va fi reziliat -, în România nu au ajuns, încă, cele 115 milioane de măști medicale promise.
În consecință, am contactat – din nou – Ministerul Sănătății, pe data de 16 septembrie, solicitând precizări referitoare la această situație ieșită din comun, însă, până acum, nu am primit niciun răspuns.
GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor măști livrate de Naguma Medical Supply, însă – potrivit etichetei care însoțește produsul -, acestea nici măcar nu corespund standardelor asumate la licitație.
Prin propunerea tehnică înaintă Comisiei de atribuire a contractului, Naguma Medical Supply a ofertat măștile produse de 3 companii din China.
Așa cum arătam la data respectivă (CITIȚI AICI DETALII DESPRE OFERTĂ!), acestea sunt următoare:
Numai că – după cum reiese de pe eticheta cutiei de măști livrate acum de Naguma către Direcțiile de Sănătate Publică din țară -, producătorul este ALTCINEVA – ”Ningbo Qingwei Protective Products Co. Ltd”. Este lesne de observat că această firmă nu se află printre cele 3 companii indicate inițial.
Suplimentar, producătorul chinez nu deține aviz din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Or avizarea de către ANMDMR era o condiție OBLIGATORIE prevăzută în caietul de sarcini și asumată (prin oferta tehnică depusă) de Naguma Medical Supply.
Legislația este clară în cazul licitației organizate de Ministerul Sănătății. Conform documentației de atribuire (caiet de sarcini și clarificările aferente), produsul care se livrează este OBLIGATORIU un produs medical avizat de A.N.M.D.M.R. și nu poate fi înlocuit sub nicio formă pe durata contractului.
Prin prisma acestor nereguli grave, se poate afirma categoric faptul că măștile livrate până acum (chiar și cu încălcarea grosolană a termenelor!) sunt neconforme.
Ele nu corespund cerințelor caietului de sarcini și ofertei tehnice depuse, drept pentru care pot pune în pericol inclusiv sănătatea beneficiarilor.
De altfel, eticheta aplicată pe cutiile de măști livrate de Naguma mai evidențiază și alte probleme grave. Una dintre acestea se referă la data de fabricație a măștilor, care este aprilie 2020 (perioadă în care Naguma Medical Supply importa un număr mare de măști de protecție nonmedicale) și – atenție! – cu valabilitate până la data de 20.04.2022! Am subliniat acest lucru întrucât caietul de sarcini mentiona negru pe alb că termenul de garanție solicitat trebuie să fie de minim 36 de luni de la data de fabricație. Cu alte cuvinte, un alt mare semn de întrebare…