Un studiu realizat de cercetători canadieni și publicat vineri susține că persoanele infectate cu Covid-19, care dețin câini sau pisici, pot transmite boala animalelor lor de companie.
Noul coronavirus este o zoonoză*, o boală infecţioasă transmisă de la animal la om și, deşi pare că animalele domestice nu joacă un rol important în propagarea sa, din ce în ce mai multe date arată că pisicile, câinii şi chiar tigrii pot contracta virusul, potrivit Agerpres.
(*Zoonosa este o infecție contagioasă, provocată de bacterii, virusuri, ciuperci sau viermi, care este comună animalelor și omului și se transmite direct sau prin intermediul unor insecte).
Astfel, în cadrul unui nou studiu, care va fi prezentat cu prilejul unui congres ştiinţific, cercetători canadieni în ştiinţe veterinare au testat animalele domestice ale persoanelor infectate cu noul coronavirus sau care au prezentat simptome asociate cu COVID-19.
Într-un prim grup, pentru care diagnosticul nu era mai vechi de două săptămâni, au cercetat prezenţa virusului (printr-un test PCR) la 17 pisici, 18 câini şi un dihor. Toate testele au ieşit negative, cu excepţia unuia singur, care a fost neconcludent.
Cristina Porumb, medic veterinar, a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, la mijlocul lunii aprilie, că animalele de companie pot fi purtătoare de virus, însă acesta nu se poate replica în organismul lor, deci nu pot infecta, la rândul lor, oamenii.
„Nu există dovezi clare care să spună că actualul coronavirus este realmente o problemă pentru ei. Într-adevăr, pot fi infectați, în sensul în care virusul poate pătrunde în organism, însă, până acum, la niciun animal nu s-a manifestat boala în niciun fel, nici măcar ca o răceală. Până la acest moment nu există ceva clar care să spună că animalele ar putea să și dea mai departe virusul unui om. Pot fi infectate, dar virusul nu se poate replica în ele, astfel încât să poate transmite mai departe virusul”, a explicat specialistul la GÂNDUL LIVE.
Frica de coronavirus i-a adus pe oamenii din Orientul Mijlociu la disperare, drept pentru care și-au abandonat până și animalele de companie.
Mai multe persoane au renunțat la animalele de companie, după ce câteva cazuri de infectare a unor câini și pisici au ieșit la suprafață, scrie BBC.
Totuși, oamenii ar trebui să fie conștienți că transmiterea noului coronavirius nu este posibilă de la animale la oameni, ci doar invers, conform . Acum, acest nou studiu vine să conrazică afirmațiile OMS.