Consultant economic: Ce categorii de părinți nu pot sta acasă cu elevii care învață online. Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația

Consultant economic: Ce categorii de părinți nu pot sta acasă cu elevii care învață online. Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația
Cine poate cere libere plătite pentru a sta cu copilul acasă, dacă acesta face școală online: Foto: Pexels
Publicat: 21/09/2020, 07:43
Actualizat: 06/04/2021, 15:49

Consultantul economic Adrian Bența a explicat condițiile în care un părinte poate primi o indemnizație de 75% din salariul brut pentru a sta acasă să-și supravegheze copilul care participă la activități școlare în mediul online. Consultantul a amintit și că părinții care lucrează în anumite domenii nu pot cere să stea cu cel mic acasă. 

Numai unul dintre părinți poate beneficia de indemnizație pentru a sta acasă cu elevul de până la 12 ani (sau de până la 26 dacă are dizabilități). Dacă unul dintre părinți este în concediu, atunci celălalt nu poate cere să rămână acasă cu cel mic.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența la Digi24.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația”

Consultantul a precizat că mai întâi angajatorul plătește indemnizația pentru părintele care stă acasă, urmând ca suma să i s deconteze.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Adrian Bența.

Părinții care nu pot rămâne acasă cu elevii

Nu toți părinții pot apela la această măsură.  Salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical nu pot rămâne acasă cu elevii, dar primesc un spor la salariu, pentru a acoperi indemnizația pe care ar fi primit-o dacă ar fi lucrat în alt domeniu.

Cum pot solicita părinții dreptul de a rămâne acasă cu elevul care învaâî online

Consultantul a precizat că recent s-a adoptat metodologia de decontare a acestor sume de 75% din salariul brut pentru un părinte care își supraveghează copilul. În principiu, nu există o limitare pentru numărul de zile libere cerute, dacă ele sunt justificate, a precizat consultantul.

„Când persoanele fizice solicită aceste drepturi, dau o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi. Aceste documente se depun la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere a copilului. Angajatorul mai completează vreo trei formulare pe care le depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde se încasează efectiv indemnizația, Unitățile de învățământ sau direcțiile de protecție socială/primăriile comunică numele și CNP-ul copiilor pentru care se acordă zile libere, astfel încât să se poată face o verificare dacă părinții care au cerut aceste zile libere au într-adevăr copiii în sistemul de școală online sau se încadrează în condiții”, a declarat Adrian Bența la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Un nou cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut și în ce zone a...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Cotraceptivele pot duce la depresie. Toate explicațiile specialiștilor
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase
×