Birourile permanente reunite au decis luni ca marți să aibă loc o șednță comună de plen pentru a dezbate proiectul Guvernului privind rectificarea bugetară. Comisiile reunite de buget au abrogat, miercurea trecută, articolul privind creșterea cu 14% a punctului de pensie, ceea ce înseamnă că, odată ce ar trece și de votul plenului, va rămâne în vigoare articolul din legea sistemului public de pensii, ce prevede majorarea acestuia cu 40%, din septembrie. Decizia a provocat critici ferme din partea premierului, care a anunțat că PNL va lupta pentru a nu trece de votul plenului.
Proiectul rectificării bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale de stat sunt incluse pe ordinea de zi a plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului, programat pentru marți, 22 septembrie, de la ora 13:00.
Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a atacat dur decizia comisiilor reunite de buget, care au votat, la propunerea PSD, abrogarea articolului privind creșterea pensiilor cu 14%, că liberalii vor lupta pentru ca raportul să nu fie votat în plen, iar în cazul în care va trece de vot, vor ataca prevederile pe Curtea Constituțională.
„Noi vom lupta să nu fie adoptat raportul în plen, le mulțumesc partenerilor din USR – PLUS; PMP, UDMR, grupul minorităților, care nu au participat la acest masacru al Finanțelor publice românești care s-a petrecut astăzi în comisia de buget. Ne vom lupta în plen să respingem acest raport, vom solicita retrimiterea la comisie pentru refacerea raportului. În cazul în care va fi adoptat, îl vom ataca la Curtea Constituțională și vom modifica aceste prevederi care, repet, aruncă România în faliment”, a declarat premierul.
Potrivit premierului, alocările crescute decise în comisii sunt de nesuportat pentru buget și va apela la toate posibilitățile de atac, inclusiv o nouă rectificare bugetară.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna trecută că parlamentarii social-democraţi vor propune miercurea aceasta Birourilor permanente reunite ale Parlamentului să se facă un plen comun în care să fie discutată rectificarea bugetară „unde vom face modificarea ca mărirea pensiilor să nu fie de 14%, să fie în continuare de 40%, cum este scris în lege”.