Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor

Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor
Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor
Publicat: 21/09/2020, 16:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:25

O anchetă internațională de jurnalism publicată duminică, a denunțat  sume masive de bani circuland de ani de zile prin unele dintre cele mai mari instituții bancare din lume

Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ): ”Au fost permise să curgă în și din aceste instituții financiare sume importante de bani”

„Profiturile din războaiele mortale ale drogurilor, averile delapidate din țările în curs de dezvoltare și economiile  furate  au fost permise să curgă în și din aceste instituții financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajați ai băncilor”, potrivit sondajului de la Buzzfeed News și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Ancheta, care a fost condusă de 108 organizatii de mass-media internaționale din 88 de țări diferite, se bazează pe mii de rapoarte de activitate suspectă (SAR) transmise agenției de aplicare a legii financiare a Departamentului Trezoreriei SUA, FinCEN, de către bănci din întreaga lume.

Documente, păstrate de ochii publicului

„Aceste documente, compilate de bănci, împărtășite cu guvernul, dar păstrate de vizibilitatea publicului, expun golul garanțiilor bancare și ușurința cu care criminalii le-au exploatat”, a scris presa americană Buzzfeed News, în introducerea raportului său.

Documentele se referă la circularea a  2 trilioane de dolari în tranzacții între 1999 și 2017.

Cinci bănci, artere vitale ale economiei globale, anchetate

Ancheta indică în special cinci mari bănci – JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank și Bank of New York Mellon – acuzați că au continuat să mute bunurile infractorilor, chiar și după ce au fost urmăriți penal sau condamnați pentru abateri financiare.

„Rețelele prin care banii murdari străbat lumea au devenit artere vitale ale economiei globale”, a raportat Buzzfeed News.

O bancă are maximum 60 de zile pentru a depune SAR-uri după data depistării inițiale a unei tranzacții raportabile, conform Biroului controlorului monedei al Departamentului Trezoreriei. Raportul ICIJ spunea că, în unele cazuri, băncile nu au reușit să raporteze tranzacții suspecte  ani de zile după ce le-au procesat.

SAR-urile au arătat, de asemenea, că băncile au mutat deseori fonduri pentru companii care erau înregistrate în paradisuri offshore, cum ar fi Insulele Virgine Britanice și nu cunoșteau proprietarul final al contului, se arată în raport. Personalul marilor bănci a folosit adesea căutările Google pentru a afla cine se află în spatele tranzacțiilor mari, a spus acesta.

Deutsche Bank (1.300 miliarde de dolari) și JPMorgan (514 miliarde) sunt cele două bănci cele mai preocupate de tranzacțiile suspecte (spălare de bani, corupție, criminalitate organizată, finanțarea terorismului …) efectuate între 2000 și 2017

Într-un comunicat, Deutsche Bank a declarat că dezvăluirile ICIJ erau „bine cunoscute” de autoritățile sale de reglementare. Banca a mai spus că a „dedicat resurse semnificative consolidării controalelor”, precum și concentrarea pe „îndeplinirea responsabilităților și obligațiilor”.

Printre tipurile de tranzacții evidențiate de raport: fonduri procesate de JPMorgan pentru persoane și companii potențial corupte din Venezuela, Ucraina și Malaezia; bani dintr-o schemă Ponzi care se deplasează prin HSBC; și bani legați de un miliardar ucrainean procesat de Deutsche Bank.
JPMorgan a declarat că are „mii de oameni și sute de milioane de dolari dedicați acestei lucrări importante”. „Am jucat un rol de lider în reforma împotriva spălării banilor”, a declarat banca într-un comunicat.

Ancheta a evidențiat, de asemenea, lipsa de putere a autorităților americane în reglementarea tranzacțiilor financiare murdare.

Într-o declarație, înainte de publicarea anchetei, FinCEN a spus că „divulgarea neautorizată a SAR este o infracțiune care poate afecta securitatea națională a Statelor Unite”.

La originea „Panama Papers”, ICIJ a reunit o echipă de peste 400 de jurnaliști care lucrează pentru 110 organe de presă din 88 de țări, inclusiv unitatea de anchetă a Radio France și Le Monde.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”