Sporurile de risc COVID pentru cadrele didactice, auxiliare și nedidactice, votate în Senat. Pașii care urmează

Sporurile de risc COVID pentru cadrele didactice, auxiliare și nedidactice, votate în Senat. Pașii care urmează
Stimulentul de risc este stabilit între 1.500 și 2.000 de lei lunar / Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 21/09/2020, 18:40

Cu 85 de voturi pentru, 25, împotrivă, și 13 abțineri, proiectul PSD pentru acordarea de sporuri personalului din învățământ a trecut, luni, de Senat, prima cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ pe întreaga durată a stării de alertă și urgență, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, a fost inițiată și depusă la Senat, în 2 septembrie, de parlamentarii PSD Robert-Marius Cazanciuc, senator, Radu-Cosmin Preda, senator, Paul Stănescu, senator, Ion-Marcel Ciolacu, deputat, și Alfred – Robert Simonis, deputat.

Proiectul de lege a fost înclus în ședința de plen a Senatului după ce a primit aviz favorabil în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, cu majoritate de voturi.

„Am învăţat în aceste luni că solidaritatea şi respectul pot face diferenţa şi că ei care sunt numiţi eroii zilelor noastre pot şi trebuie să fie recompensaţi. (…) Este un ajutor pe care acest eroi îl merită, pentru că cresc şi educă oameni, dincolo de salarii tăiate sau promisiuni nerespectate. Pentru că azi se vrea ca şcoala să fie un servitor electoral şi un (…) agent de propagandă pentru Guvernul PNL. Repet: România are nevoie de medici buni şi de profesori dedicaţi, dar şi ei, la rândul lor, au nevoie de sprijin şi de recunoştinţă. De aceea, în numele parlamentarilor PSD, le spun Mulţumim că faceţi România bine!”, a afirmat liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda la dezbaterea proiectului, în plenul Senatului, citat de Agerpres.

Stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor

Conform formei proiectului de lege adoptat de Senat, „cadrele didactice, precum și şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului”.

Potrivit documentului, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă.

Traseul legislativ

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat în Camera Deputaților, for decizional, apoi promulgat de președintele Klaus Iohannis. Documentul arată că în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, guvernul va emite normele de aplicare ale legii.

Conform informării Grupului de Comunicare Strategică de luni, până astăzi, 21 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 113.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 90.649 de pacienți au fost declarați vindecați. Până luni, la nivel național, au fost prelucrate 2.231.402 teste, atât în baza definiției de caz și a protocolului medical, cât și la cerere.

O școală din județul Galați se numără printre cele mai recente unități închise după ce personalul, respectiv femeia de serviciu, s-a infectat cu noul coronavirus. Clădirea va fi dezinfectată, iar elevii vor învăța, temporar, online. Cazuri de COVID-19 au existat și alte unități de învățământ din județ.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?