Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a trimis o notificare conducerii Televiziunii Române, cerând ca hărțuirea declanșată împotriva jurnalistei Marina Almășan să înceteze.
Marina Almășan, producător, realizator și jurnalist profesionist în instituția publică de presă, a intervenit – prin declarații, în exclusivitate, oferite GÂNDUL.RO – în scandalul declanșat în jurul lui Mircea Radu. Acesta a fost acuzat că și-a falsificat declarația de avere pentru a ascunde faptul că încasează sume consistente de la TVR ca moderator al emisiunii ”Down The Road”, dar și pentru funcția de consilier de comunicare.
Contactată de reporterii GÂNDUL.RO, vedeta TVR Marina Almășan a acceptat să vorbească despre fostul coleg de emisiune, Mircea Radu.
“Cu toate că lumea – mai ales cea din TVR – știe în ce condiții a părăsit Mircea Radu, cu trei ani în urmă, Televiziunea Română , eu nu-i port ranchiună și în niciun caz nu mă pot bucura de momentele nefaste pe care le traversează, în aceste zile. Ba, mai mult, împreună cu echipa noastră, din care Mircea a făcut parte câțiva ani buni, l-am compătimit sincer: trebuie să fi fost într-o situație tare disperată, ca să accepte să se reîntoarcă în instituția de care spunea că îi este silă și, mai mult, de a face echipă cu inși care se știe că o distrug sistematic”, a declarat Marina Almășan, în exclusivitate, pentru GÂNDUL.RO.
Declarația Marinei Almășan a provocat o adevărată criză de nervi și a stârnit ”furtuna” la nivelul conducerii TVR, respectiv Doina Gradea și consilierul său de management și șef al comunicării din TVR.
Doina Gradea a dat ordin consilierului de etică – Andraș Istvan Demeter – să demareze urgent o anchetă administrativă pentru ca Marina Almășan să fie sancționată disciplinar pentru… curajul de a își exercita dreptul la opinie.
”Am fost informați că dl. Andraș Istvan Demeter, în calitate de consilier de etică, calitate contestată în instanță în Dosarul nr. 9248/3/2020, Tribunalul Municipiului București, a transmis dnei Marina Almășan, prin email, în data de 17 septembrie 2020, o adresă prin care îi solicită, în mod abuziv, să răspundă la mai multe întrebări referitoare la exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, consfințite de Constituția României, dar și de prevederile art. 127 alin. C) din Actul aditional nr. 1 la Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, potrivit cărora angajatul TVR are dreptul, fără a suferi vreo consecință, să-și exprime în mod liber opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând deontologia profesională”, transmit reprezentanții Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind.
Asa-zisul consilier de etică nu precizează însă la ce sesizare face referire și la ce angajat al SRTv se referă. În schimb, solicită răspunsuri la niște întrebări puerile, menite a incrimina un realizator de emisiuni din TVR, substituindu-se astfel, ilegal, prevederilor Legii nr.41/1994 privind atribuțiile Comisiei de Etică și Arbitraj. Atragem atenția că procedura de conduită la care face referire auto-intitulatul consilier de etică este ilegală și a fost contestată în justiție.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Sindicatul MediaSind consideră că acțiunea întreprinsă împotriva Marinei Almășan este una ”ilegală și abuzivă”.
”Așa cum s-a convenit, în prezența dlui. Andraș Demeter în cadrul ședinței CA, efectele procedurii au fost suspendate până la soluționarea în justiție a acestei cauze. În concluzie, considerăm că acțiunile dlui, Andraș Istvan Demeter sunt ilegale și abuzive asupra dnei. Marina Almășan. Nu în ultimul rând, vă reamintim că Agenția Națională de Integritate a solicitat instanței anularea tuturor actelor semnate de dl. Andraș Istvan Demeter după rămânerea definitive a Deciziei nr.3456 din 8.11.2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se mai precizează în Notificarea pe care Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a trimis-o conducerii TVR.
”Conform art. 127 alin. c) din Actul adițional nr. 1 la Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, angajatul TVR are dreptul, fără a suferi vreo consecință, să-și exprime în mod liber opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând deontologia profesională. Având în vedere aceste fapte abuzive, precum si prevederile art. 5 din Legea nr. 151/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii privind actele de discriminare și hărțuire asupra membrilor de sindicat, cu observarea prevederilor din Codul Penal privind abuzul în funcție, MediaSind va sesiza instituțiile competente pentru a cerceta și sancționa noile abuzuri ale conducerii TVR”, precizează reprezentanții Sindicatului MediaSind în respectiva Notificare trimisă conducerii TVR.