Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, începe săptămâna aceasta negocieri pentru a modifica politicile europene referitoare la migrație, dar se va confrunta cu o serie de provocări pentru a-i convinge pe toți liderii europeni să accepte să primească refugiați, chiar dacă planul său conține și stimulente generoase.
După ce a primit milioane de refugiați în 2015 și a ajuns la un acord cu Turcia pentru a reduce numărul de migranți care sosesc pe teritoriul Uniunii Europene, Merkel este principalul politician care promovează noul plan referitor la migrație, plan care va fi prezentat miercuri, informează Reuters.
Merkel încearcă să convingă statele europene să fie mai solidare și să accepte să primească sutele sau poate chiar miile de solicitanți de azil care ajung în fiecare săptămână cu barca în Uniunea Europeană.
Un oficial european susține că Merkel dorește ca acest plan să fie unul de succes, dar că statele care au respins cotele obligatorii de refugiați acum cinci ani se opun în continuare unui plan de acest tip.
„Este o propunere puternică, ce vine în sprijinul apelului Angelei Merkel pentru solidaritate europeană. Dar nu va fi acceptată prea ușor”, spune oficialul european.
Planul ar urma să oblige fiecare stat membru să accepte un anumit număr de refugiați, în schimbul a 10.000 de euo pentru fiecare adult primit, bani care vor veni din bugetul Uniunii, potrivit unor oficiali și diplomați europeni care au citit proiectul.
Statele europene care nu își vor respecta angajamentele vor risca, însă, activarea procedurii de infringement, ceea ce ar putea duce la amenzi uriașe.
Totodată, planul ar urma să prevadă și o simplificare a procedurilor de expulzare a persoanelor care nu îndeplinesc condițiile pentru azil, dar și un sprijin mai mare pentru statele care ajută Uniunea Europeană să reducă numărul migranților care ajung pe teritoriul statelor europene.
Reuters notează că cei 140.000 de solicitanți de azil care ajung anual în Uniunea Europeană reprezintă doar un mic procent din cele două milioane de persoane care intră în fiecare an în mod legal în Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, atât Polonia, cât și Ungaria, care s-au opus în ultimii ani principiului cotelor obligatorii, vor respinge cel mai probabil și acest nou plan.