Uniunea Europeană va prezenta miercuri noi măsuri privind politica acordării de azil, măsuri care ar urma să aibă caracter obligatoriu la nivel european.
Planul privind migrația, susținut de Germania, ar urma să ofere finanțare pentru statele membre ale Uniunii Europene în schimbul primirii de refugiați, informează BBC.
De asemenea, planul ar urma să se axeze și pe conceptul de solidaritate europeană în ceea ce privește preluarea de migranți din statele care se confruntă cu un număr foarte mare de solicitanți de azil, cum ar fi Grecia sau Italia.
Dar, ca în anii trecuți, cel mai probabil unele dintre statele membre se vor opune planului.
Încă de la începutul crizei refugiaților, în 2015, statele membre au fost divizate în ceea ce privește politicile privind azilul.
Italia și Grecia au acuzat în repetate rânduri statele mai bogate din nordul Europei că nu fac destul în ceea ce privește criza migranților, iar mai multe state din Europa Centrală și de Est s-au opus în mod deschis ideii cotelor obligatorii de refugiați.
Așa-numitul „Mecanism Obligatoriu de Solidaritate” va obliga fiecare stat membru să accepte un anumit număr de refugiați, urmând să primească 10.000 de euro pentru fiecare adult și 12.000 de euro pentru fiecare minor neînsoțit preluat.
Acele state membre care nu vor respecta mecanismul ar urma să fie acționate în instanță și riscă amenzi uriașe.
State precum Ungaria și Polonia, care au refuzat să primească refugiați în trecut, ar putea să fie obligate să primească acele persoane cărora nu le-au acordat azil anii trecuți.
Noul plan, promovat intens de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este propus în contextul incendiului care a distrus tabăra de refugiați Moria din insula Lesbos din Grecia.
În urma incendiului, care a lăsat peste 12.000 de oameni fără adăpost, au apărut tot mai multe apeluri la adresa Uniunii Europene privind preluarea migranților din insulele grecești.
Organizația „Salvați Copiii” a acuzat recent Uniunea Europeană că nu a învățat „din greșelile recente” în ceea ce privește criza migranților.
La începutul acestei luni, Germania a anunțat că zece state europene au fost de acord să preia 400 de minori neînsoțiți din tabăra Moria. Cei mai mulți dintre aceștia vor ajunge în Germania și Franța.
Dar măsurile ce urmează a fi anunțate miercuri ar urma să oficializeze un proces privind împărțirea migranților care ajung în UE.
Planul propune și o procesare mai rapidă a cererilor de azil, dar actuala regulă potrivit căreia refugiații trebuie să depună cereri de azil în prima țară europeană în care ajung va rămâne, cel mai probabil, în vigoare.
De asemenea, potrivit propunerii, migranții care nu primesc drept de azil în țările UE ar urma să fie deportați mai rapid decât în prezent, notează BBC.