Jocul la cacealma al Kremlinului, Vladimir Putin și sentimentul că poate ieși victorios din orice situație dificilă (ANALIZĂ)

Jocul la cacealma al Kremlinului, Vladimir Putin și sentimentul că poate ieși victorios din orice situație dificilă (ANALIZĂ)
Jocul la cacealma al Kremlinului, Vladimir Putin și sentimentul că poate ieși victorios din orice situație dificilă (ANALIZĂ)
Publicat: 23/09/2020, 12:49
Actualizat: 23/09/2020, 13:00

Mulți analiști politici îl compară pe Vladimir Putin cu un jucător de șah care își calculează, cu mare atenție, viitoarele mutări, preferând ”șahul etern” sau sacrificând ”pioni” și ”nebuni” exact atunci când are nevoie.

Totuși, comparația cea mai apropiată de realitate este aceea că Țarul pare, mai mult, un jucător de poker. Partenerii de la ”masă” văd în el un adversar incomod, uns cu toate alifiile, pregătit – din punct de vedere psihologic – să dea lovitură după lovitură chiar și atunci când nu are ”cărți” bune în mână.

Dar Vladimir Putin joacă, în repetate rânduri, la cacealma, iar imaginea pe care și-a creat-o, de-a lungul timpului, îi conferă un avantaj indiscutabil. Cu sau fără ”ași” în mânecă, Putin lasă impresia că deține controlul, iar ceilalți ”jucători” nu plusează tocmai din teama că li se pregătesc surprize devastatoare.

Persoanele incomode nu sunt șterse, niciodată, din ”agenda de lucru” a Kremlinului

În fața zidurilor de la Kremlin s-a înrădăcinat, în ultima perioadă, o pădure a semnelor de întrebare rămase fără răspuns. Otrăvirea lui Alexei Navalnîi nu este decât o altă pagină atașată scenariului în care Vladimir Putin și-ar pregăti, cu aceeași asiduitate, un full de ași sau o chintă roială.

Există, totuși, o certitudine. Persoanele incomode – vezi cazul foștilor spioni ”vânați” de mâna lungă a Kremlinului – nu sunt, niciodată, șterse de pe o ”agendă de lucru” destinată numai privilegiaților care trag sforile împreună cu Țarul. Cazul lui Navalnîi este unul cu totul special tocmai prin prisma faptului că el nu este spion, ci opozant vehement al lui Vladimir Putin. Și astfel s-a ajuns într-o nouă etapă, cea a unui precedent extrem de periculos.

Alexei Navalnîi nu s-a ferit, niciodată, să scoată în evidență manevrele lui Putin sau corupția din spatele zidurilor unui Kremlin impunător.

Firește, nimeni nu poate îndrepta un deget acuzator către însuși Vladimir Putin – a comandat sau nu tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi? -, iar răspunsurile dinspre Kremlin nu vor veni niciodată.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice reacționează: ”O încălcare a dreptului internațional”

Alexei Navalnîi a supraviețuit atacului presupus a fi fost orchestrat de la Moscova și nu se poate spune cu precizie dacă a fost vorba despre noroc sau doar despre un avertisment pe care oamenii din umbră ai Kremlinului au dorit să îl transmită altor eventuali opozanți ai Țarului.

Adoptând aceeași poziție superioară, ”jucătorul” Vladimir Putin preferă ofere declarații ambigue și chiar revoltătoare. O anchetă ar fi fost, de altfel, un demers logic, în tot acest context, însă președintele rus alege negația, ca armă de moment, pornind de la premisa că nimeni nu va reuși să contraatace serios.

Suplimentar, atunci când se hotărăște să mai transmită, totuși, un așa-zis punct de vedere, o face în ”spiritul” defunctei URSS – ”Nalvalnîi s-a otrăvit singur”, i-ar fi spus Putin președintelui francez Macron.

Utilizarea neurotoxinei Noviciok (n.red. – ”nou venit” – este utilizat pentru o familie de agenţi care afectează sistemul nervos, foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX şi sarin) în încercarea Moscovei de a-și elimina, treptat, adversarii, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Sergei Skripal, constituie, în ultimă instanță, și o încălcare a dreptului internațional. Substanţa chimică Noviciok  „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, a declarat profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading, potrivit Reuters.

Rusia este semnatară a Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice și, după ce a fost confirmată informația că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a emis o declarație fermă potrivit căreia, în cadrul convenției, „orice otrăvire a unei persoane prin utilizarea unei neurotoxine este considerată o utilizare a armelor chimice”.

O astfel de declarație obligă Rusia să explice cum de Noviciok a ajuns să fie folosit chiar în centrul țării, împotriva unuia dintre opozanții fervenți ai lui Vladimir Putin, notează New York Times.

Politica ”ochilor închiși”, un avantaj enorm pentru ”jucătorul” Vldimir Putin

Dar jocul la cacealma (n.red. – a paria având o combinație de cărți care nu este considerată a fi cea mai bună, obiectivul acestei tactici fiind acela a determina cel puțin un adversar să renunțe la joc) se află în plină desfășurare. Vladimir Putin știe că există un avantajos stand-by, în ceea ce îl privește, fiindcă atât SUA, cât și țări puternice ale UE, nu trec la acțiuni concrete împotriva Kremlinului.

Politica ”ochilor închiși” constituie un avantaj enorm pentru Putin, chiar dacă există și ipoteza de lucru conform căreia proiectul conductei Nord Stream 2 – o conductă de gaz din Rusia către Germania sub Marea Baltică – ar putea fi anulat, cu toate că se află aproape de finalizare. Președintele SUA, unul dintre adversarii acestui proiect, a declarat chiar că ”Germania ar putea deveni, prin Nord Stream 2, ostaticul Rusiei”, referindu-se la o posibilă blocadă a rușilor în cazul unei eventuale crize.

Însă Angela Merkel – Cancelarul Germaniei – este reticentă, o astfel de decizie având repercusiuni financiare mari asupra întregii Europe, iar Vladimir Putin demonstrează, încă o dată, că rămâne din ce în ce mai puțin interesat de drepturile omului sau de statul de drept.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Raluca Podea, amanta lui Ilie Năstase?! Brigitte Pastramă nu a mai putut răbda: „Am simțit...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...